Gündem

Uzman isimden flaş açıklama: Hafta sonu çöl tozları geliyor!

Uzman isimden flaş açıklama: Hafta sonu çöl tozları geliyor!

İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde görevli Prof. Dr. Hüseyin Toros, tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir hava durumu uyarısında bulundu.

Toros, yaptığı son dakika açıklamasında hafta sonu hava durumu ile ilgili bilgiler verirken perşembe günü başlayacak ve hafta sonu da devam edecek olan çöl tozu ile ilgili detaylı açıklamalar yaptı. Perşembe günü başlayacak olan çöl tozunun hafta sonu da dahil olmak üzere tüm Türkiye’de etkisini göstereceğini söyleyen Toros, vatandaşlardan dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

Prof. Dr. Hüseyin Toros, Avrupa’da hafta boyu etkili olan çöl tozlarının Türkiye’ye yoğunluğunu biraz daha azaltarak gelmesinin beklendiğini bildirirken her yıl farklı güzergahlardan kıtaları aşarak farklı ülkelere giden çöl tozlarının kuzeyden esen rüzgarların da etkisiyle Türkiye’nin güney kesimlerine doğru ineceği ve hafta başından itibaren de etkisini kaybederek yurdu terk etmesinin beklenildiğini söyledi.

Havada oluşan toz yoğunluğu nedeniyle solunum sıkıntısı olan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Toros, Türkiye’nin de yüksek basınç alanı etkisinde bulunduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

“Avrupa’da hafta boyunca etkili olacak çöl tozlarının perşembe gününde ülkemize kadar yoğunluğunu azaltarak gelmesi bekleniyor. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Modelleme Takımının atmosferik sayısal model değerlendirmelerine göre, çöl tozları yoğunluğu hafif de olsa hafta sonu ülkemiz genelinde etkisini gösterecek. Avrupa’da etkili olan çöl tozları özellikle kuzeyli hakim rüzgarların etkisiyle Türkiye’nin güney kesimlerine doğru inerek etkili olacak. Hafta başından itibaren de kuzeyden başlayarak etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.

Uzman isimden flaş açıklama: Hafta sonu çöl tozları geliyor!