Gündem

Kademeli normalleşme için kader günü! 81 il için karar açıklanacak

”yerinde karar” dönemi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kademeli normalleşme sürecinde bugün uygulamaya geçilen ”yerinde karar” döneminin ilk kabine toplantısında başkanlık yapacak.

Beştepe’de düzenlenecek toplantıda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri konusunda kabineye kapsamlı bir sunum hazırlamış durumda. Koca, mutasyonlu virüsün hangi illerde ne durumda ilerlediğini, illerdeki vaka tablosunu, uygulanabilecek tedbirleri ve esnetme önerilerini kabine üyelerine açıklayacak.

Kabinede risk durumunun düşük olduğu belirlenen illerde yüz yüze eğitime geçiş, lokanta, kafe, restoran ve kıraathanelerin faaliyete geçmesi, hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının esnetilmesi, hafta içi yaşlılar ve gençler için uygulanan kısıtlamanın normalleşme dahilinde kademeli kaldırılmasına dönük kararların açıklanması bekleniyor. Bilim Kurulu’nun kararları dahilinde vaka sayısı bakımından düşük riskli iller grubunda bulunan Batman, Hakkari, Iğdır, Şırnak ve Muş, normalleşmeye en yakın şehirler olarak sıralanıyor

Vaka riskin düşük olduğu illerde bu hafta itibariyle lokanta, kafe ve restoranların tedbirli, mesafeli, sınırlı kapasite ve HES kodu şartıyla açılabilmesine dönük karar alınması hedefleniyor. Söz konusu illerde hafta içi belirli saatlerle, hafta sonu kısıtlamaların da esnetilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan bir önceki kabine toplantısında 1 Mart’ta başlayacağı açıklanan normalleşme sürecinde yüz yüze eğitimin hangi illerde nasıl uygulanacağı da kabinede değerlendirilecek öncelikli başlıklar arasında yer alacak. Buna göre vaka sayısına göre düşük riskli illerde yerinde karar dönemi uygulaması kapsamında yüz yüze eğitimin tedbirlere uyulması şartıyla kademeli başlatılması düşünülüyor.

”yerinde karar” dönemi