Siyaset

Seçim yasası komisyon çalışmaları tamamlandı: Büyükşehirler için kritik karar!

Seçim yasası komisyon çalışmaları tamamlandı: Büyükşehirler için kritik karar!

AK Parti kurmayları tarafından başlatılan yasa değişikliği çalışmaları kapsamında komisyon çalışmaları tamamlandı ve alternatif tekliflerin yer aldığı seçim yasası dosyası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.

İlk seçimlere kadar yürürlüğe girmesi beklenilen siyasi parti seçim yasaları ile ilgili değişikliklerde kritik detaylar ortaya çıktı.

AK Parti’nin 7. Olağan Büyük Kongresi’nden hemen sonra hızla Meclis çalışmalarına başlayan AK Parti kurmayları üzerlerinde çalıştıkları siyasi partilerle ilgili seçim kanununda koordineli çalışmalarını tamamladı. Komisyonun hazırladığı teklifte seçim barajı başta olmak üzere parti kuruluşları gibi kritik konularda da birçok değişiklik yapıldı.

‘Siyasi Partiler ve Seçim Yasası’nın “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”yle daha uyumlu bir hale getirilmesi amacıyla AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında başlatılan komisyon çalışmalarında seçim barajlarında düşme ve seçim bölgelerinde artırma gibi konuların yer aldığı belirtildi. Ayrıca seçim çevrelerinde ise 5 ve 7’li vekilin seçilmesi şekilde bölünme yapılabileceği aktarıldı.

Mevcut kanun kapsamında bir partinin seçime girebilmesi için teşkilatlanma çalışmalarında yüzde 60 sınırında olması, büyük kongre çalışmalarını da tamamlamış olması ve Meclis’te bir grubunun bulunmuş olması gerekiyordu. Yeni yasa değişikliğinde ise sadece grubunu kurmuş olması şartının kaldırılması ve yeni kurulmuş olan siyasi partilerin en az 6 ay faaliyette olması gerekeceği şartının olacağı ifade edildi.

BÜYÜKŞEHİRLERDE 15 SEÇİM BÖLGESİ

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde gerçekleştirilecek olan seçimlerde 15 ve daha fazlası bir seçim bölgesi olması planlanıyor. Buna göre; seçimlerde her bölgeden 5 yada 7 vekilin çıkarılacağı daraltılmış bölge sistemine geçilecek.

Hazırlanan yasa taslağının Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) ele alınacağı bildirilirken teklif daha sonra MHP’ye sunulacak. MHP’nin teklifi kabul etmesi halinde taslak yasa teklifine çevrilecek ve Meclis’te buluna diğer partilerin de görüşlerine açılacak.

Seçim yasası komisyon çalışmaları tamamlandı: Büyükşehirler için kritik karar!