Teknoloji

Roborock Qrevo Curv, Belki de en iyi vakum robotu?

Robot süpürgeler inanılmaz bir gelişme gösterdi. Ancak en pahalı olanların bile hala birkaç sorunu var. Roborock Qrevo Curv’ün birçok şeyi daha da iyi hale getirmesi bekleniyor.

Robot elektrikli süpürgelerin yüksek sesle ıslık çalarak apartmanların içinden tamamen gelişigüzel geçtiği günler çoktan geride kaldı. Ev işlerine yardımcı olanların çoğu artık son teknolojiye sahip ve hatta belki de sahiplerinin evini kendilerinden daha iyi tanıyor. Aslında önemli olan hiçbir şey hakkında endişelenmenize gerek kalmaması ve temizliğin neredeyse aynı olması. büyüyle, en azından belli bir düzeyde tutulur.

Mevcut modellerin sorunları kabaca özetlenebilir: Ne kadar pahalı olursa olsun, çoğu elektrikli süpürge robotunda uzun saçlar fırçaları tıkar. Cihazlar silinebiliyorsa temizlikten sonra bezi değiştirmeyi unutmamalısınız , aksi takdirde küflenebilir. Bazı robotlar daha yüksek eşiklerde de başarısız oluyor ve birçoğunun engel tespiti gerçekten de mükemmel değil. Ve son fakat bir o kadar da önemli: Robot istasyonları göze hitap edecek bir ziyafet değil.

Saçları toplamayan elektrikli süpürge robotu

Roborock Qrevo Eğrisi pek çok şeyi farklı yapmak istiyor; özellikle de uzun saç konusunu. Üretici bunun için yeni bir fırça taktı, buna “DuoDivide” adı veriliyor. Arkasında aralarında küçük bir boşluk bulunan iki ayrı fırça bulunmaktadır. Burada saçlar döndürülerek sıyrılmalı ve daha sonra vakumlanmalıdır. 

Roborock Qrevo Curv, Qrevo Master’ın daha da geliştirilmiş halidir. “DuoDivide” adı verilen ana fırça, uzun saçların takılıp robotun tıkanmasını önler

Bunun zaman içinde S7 MaxV Ultra‘nın en büyük sorunlarından biri olduğu ortaya çıktığından , testte ilk önce bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Ve gerçekten de: Uzun saçların sıklıkla yerde olduğu banyoyu birkaç kez temizledikten sonra fırçanın üzerinde görülecek hiçbir şey yoktu. Bu endişe aslında Qrevo Eğrisi ile geçmişte kaldı.

Roborock’un ilk kez en son modele dahil ettiği bir diğer büyük değişiklik ise ustalıkla Adaptilift adı verilen şasidir. Bu, robotun dört santimetreye kadar eşiklere tırmanabileceği, yani odalar veya kapı eşikleri arasındaki yükseklik farklarının artık sorun olmayacağı anlamına geliyor. 

Bu testte de işe yaradı ancak bir dezavantajı vardı. Robot, komodin gibi çok alçak mobilya çerçevelerinin üstesinden kolaylıkla gelebilir. Ancak kendini bir yığın çaba ve coşkunun içinde bulduğundan bazen bundan kurtulamaz. Bunu biliyorsanız, bu tür durumlar için uygulamada daha küçük hariç tutma bölgeleri ayarlayabilirsiniz ve robot daha sonra bunları güvenilir bir şekilde önleyebilir.

Teorik olarak Qrevo Eğrisi her şeyi görüyor ancak yine de üzerinden geçiyor

Bu aynı zamanda bu lüks robotun küçük bir eksi noktasıdır ve zamanla daha da iyi olacağı umulur: Çok sayıda sensöre ve kameraya rağmen engel algılama her zaman iyi çalışmaz . Bazen Qrevo Curv bir kablonun üzerinden hızla geçiyor, sonra bir ayakkabıyı yoldan çekiyor veya sanki masanın üstüne çıkmak zorundaymış gibi masa çerçevesi üzerinde çalışıyor. Roborock bir yapay zeka ile çalıştığı için her güncellemeyle biraz daha akıllı olacağı umudu devam ediyor.

Roborock Qrevo Curv, dört santimetreye kadar eşiklerin üstesinden gelir. Bunu yapabiliyor çünkü tekerleğini kaldırabiliyor. Ne yazık ki robot, daha küçük mobilya çerçevelerinin de üstesinden geldi ve test sırasında komodinin altına sıkıştı. Yardımcı olan tek şey bir dışlama bölgesidir.

Öte yandan yüksekliği ayarlanabilen şasi, ilk kez haritalama sonrasında robota yüksek tüylü halıların nerede olduğunu söyleme olanağını da sunuyor. Burada, temizleme performansını artırmak ve mendillerle teması önlemek için mahfazayı ayrı ayrı yükseltilecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Teorik olarak Roborock Qrevo Curv için daireyi ayrıca hazırlamanıza gerek yok. Bir ayakkabının ayarını yapmış olabileceği ve etrafta kablo gibi daha küçük engellerin bulunmadığından emin olduğu gerçeğiyle yaşayabildiğiniz sürece, işini güvenli ve güvenilir bir şekilde yapacaktır. Herhangi bir vakum robotunda olduğu gibi, manuel olarak silerken alacağınız önlemlerin aynısını önceden alırsanız, elbette temizleme sonucunu büyük ölçüde iyileştirebilirsiniz. Bu, zemini temizlemek, sandalyeleri koymak, perdeleri bağlamak ve dar alanlardan kaçınmak anlamına gelir.

(Neredeyse) eksiksiz bir temizlik

Ancak o zaman Roborock Qrevo Curv‘un gerçekten olağanüstü emme-paslama performansından mümkün olduğu kadar fazla alan yararlanabilecektir. Üreticiye göre 18.500 Pascal emiş gücüyle tüm sağlayıcılar arasında en yüksek performansı sunuyor. En azından kağıt üzerinde karşılaştırıldığında bu doğru; ilginç bir şekilde Roborock, neredeyse aynı adı taşıyan Qrevo Master modelinden yüzde 85 daha iyi performans gösteriyor. Kavisin önemli ölçüde daha yüksek olabileceği endişesi ortadan kaldırılabilir: testte neredeyse hiç fark edilmedi.

Roborock, kiri yalnızca mükemmel navigasyonu sayesinde değil, aynı zamanda yuvarlak şekli nedeniyle robotun giremeyeceği köşelerdeki toz ve kiri temizleyen uzatılabilir yan fırça aracılığıyla da alır. Roborock %100 kenar ve köşe kapsamasından bahsediyor. Gerçekte buna yakındır ancak mükemmel değildir. Özellikle çok dar açılar gibi karmaşık yerlerde toz bırakabilir. 

S7 MaxV Ultra ile karşılaştırıldığında çok daha iyi temizliyor. Bu özellikle silme performansı için geçerlidir. Qrevo Curv, dakikada 200 kez dönen iki adet döner paspasla çalışır. Bu, robotun neredeyse siz zemini az bir kuvvetle kendiniz siliyormuşsunuz kadar iyi temizlediği anlamına gelir. Robot ayrıca iki silme bezini yanlara doğru uzatarak çoğu kenar ve köşeye ulaşabiliyor. Robotun su deposu yoktur. İstasyonda durarak bezlerin nemli kalmasını sağlıyor, bu sırada bezler de temizleniyor. Su kaynağı olmamasına rağmen paspaslar her zaman zemini düzgün bir şekilde paspaslamak için yeterli neme sahipti.

Uzatılabilir yan fırça ve kenar silme sistemi de Qrevo Curv’de bulunmaktadır. Bu, robotun (neredeyse) her köşeye girebileceği ve aynı zamanda kenarlar boyunca da silebileceği anlamına gelir; bu da genel olarak daha iyi bir sonuca yol açar

Testte robot genel olarak gerçekten iyi temizlik yaptı; yalnızca artan miktarda kurutulmuş ketçap nedeniyle sorun yaşadı. Mendiller lekeyi kabaca çıkardı ancak geride gözle görülür bir kalıntı bıraktı. Bir-iki kez daha çalışmasına izin verilmiş olsaydı muhtemelen bu leke de kaybolacaktı. 

Önemli: Robot, kurumuş noktalar veya ıslak su birikintileri olup olmadığını anlayamaz. Önce süpürüp sonra sildiği için limonata, süt veya benzeri lekelere kesinlikle bulaşmasına izin vermemelisiniz.

Testte 72 metrekarelik alanın kaplanması 80 dakika sürdü; pil muhtemelen maksimum emiş gücünde iki geçiş için yeterli olurdu. Diğer Roborock modellerinden farklı olarak Qrevo Curv, yalnızca yüzde 14 enerji kaldığında istasyona geri dönüyor. Aslında bu hala çok cömert bir rakam ama en azından yüzde 20’de çalışmayı bırakan S7’den önemli ölçüde daha iyi.

İstasyon evdeki yardımcıyla ilgilenir ve onunla ilgilenir

Roborock Qrevo Curv istasyonu gerçek bir yıldız; çünkü burada, ilk defa, alıcılara bir kutu değil, dairelerine yerleştirilmiş tasarım mobilyaların bir dokunuşu veriliyor. Çok hantal olduğu için yine de pek şık görünmüyor, ancak alışılagelmiş köşeli kutu tutuculardan çok daha zarif görünüyor. Roborock bunu daha az bilinen Narwal markasından kopyalamış olabilir .

İstasyonun hiçbir işlevi yoktur: robotu bağımsız olarak şarj eder, temizler ve boşaltır ve kısa sürede tekrar kullanıma hazır olmasını sağlar. İstasyon, mendilleri, üreticiye göre tüm bakteri ve mikropların yüzde 99,99’unu yok eden 75 derece sıcak suyla yıkıyor. Robot görevini tamamladıktan sonra istasyon, son temizliğin ardından küf oluşmaması için bezleri kurutur. 

İstasyon aynı zamanda kendi kendini de temizleyebilmektedir. Bu bir düğmeye basılarak gerçekleşir ve birkaç dakika sürer. Yıkama aparatı tek elle de çıkarılabilse de, teorik olarak bunu kendi başınıza yapmanıza pek gerek yoktur. Geriye kalan tek iş su depolarını doldurup boşaltmak ve toz torbalarını değiştirmektir. Bu arada, kalıcı su bağlantısının başka bir alternatifi yok; aksi takdirde geriye kalan tek şey çanta olacaktır. Bu arada, bir çantanın internetteki fiyatı yaklaşık iki avro civarında ve yenisini almak da teslimat kapsamına “cömert” bir şekilde dahil oluyor.

Garip olan ise Roborock’un Qrevo Curv’ü bir temizlik ürünüyle birlikte satmak istemesi. Çünkü onu istediğiniz gibi tanka dökmeniz gerekecek ve doğru dozajı yapamayacaksınız; şık istasyonda ne yazık ki bunun için bir tank yok. 20 Euro zaten çok pahalı. Gerçekten bir temizlik maddesi (köpürmeyen!) eklemek istiyorsanız, bunu internette yarı fiyatına bulabilirsiniz.

Robotun bir diğer önemli parçası da uygulamadır – Roborock tüm vakum robotları için aynı yazılımı sunar, ancak seçenekler ve ayarlar bazen büyük ölçüde farklılık gösterir. İşlem sezgiseldir ve S7 ile karşılaştırıldığında robotun bir oda sırasını kaydetmesi, örneğin konumdan bağımsız olarak oturma odasından başlaması mümkün hale gelir.

Sonuç: Roborock Qrevo Eğrisi

Mükemmel bir şekilde süpürür, neredeyse kusursuz bir şekilde siler ve çoğu köşeye girer. Başka hiçbir Roborock olmadan, kendi başınıza hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan evinizi bu kadar temiz tutmak daha kolay olamaz. Karşılaştırıldığında, Roborock Qrevo Curv aslında en iyi vakum robotlarından biridir, özellikle de tipik inşaat sahalarında mantıklı olması ve kendi çözümlerini sunması nedeniyle. Özellikle yerden yüksekliğe sahip şasi ve yeni ana fırçanın testte özellikle pratik olduğu kanıtlandı.

Gösterilen zayıflıklar, özellikle de hataya açık engel tespiti ne yazık ki hala mevcuttur, ancak gelecekteki güncellemelerde geliştirilebilir. Roborock Qrevo Curv‘un net bir yolu olduğu sürece (neredeyse) her virajda gerçekten harika sonuçlar verir.

Ancak geriye birkaç şey kalacak: İstasyonda temizlik malzemeleri için bir tank bulunmuyor ve ne yazık ki poşet olmadan da çalışmıyor. Aksesuarlar ve teslimat kapsamı da fiyata göre yetersiz. Bir avuç dolusu çanta, birkaç yedek fırça ve bir şişe temizlik maddesi olmalıydı. Ayrıca yedek paspas da yoktur. 

Haber tercümesi : google translate

editör:Christian Hensen

Haber kaynak: stern.de/digital/