Gündem

Araştırmacılar, böceklerin azalmasının yetersiz değerlendirildiğini ortaya koyuyor

İki Fransız araştırmacı, böceklerin azalmasını perspektife koyan bir çalışmada birçok kusuru ortaya koyuyor. Onlar, titiz bir ekolojik bilim için daha fazla ”  korkuluk  ” gerektiğini savunuyorlar.

İki Fransız bilim adamı böcek havuzuna bir İngiliz anahtarı attı. İkincisi kitlesel olarak yok olurken (özellikle kuşlar üzerinde art arda gelen sonuçlarla birlikte ), azalmalarını titizlikle ölçebilmek çok önemlidir. Bazı bilim insanları, dünya çapındaki böcek popülasyonlarındaki eğilimleri değerlendirmek için InsectChange adlı bir veri tabanını referans noktası olarak kullanıyor. Ancak bu temelin birçok kusuru var.

Bu açıklama , Toulouse ekonomi okulu ve INRAE’de araştırmacı olan Marion Desquilbet ve CNRS’de araştırmacı, bitki etkileşimleri – böcekler konusunda uzmanlaşmış ekolojist Laurence Gaume tarafından 8 Ekim’de Peer Community Journal dergisinde yayınlanan bir çalışmadan geliyor . Laurence Gaume’un Reporterre’ye açıklamasına göre, 2020’de yayınlanan ve böceklerdeki azalmanın kapsamını ve bu düşüşün olası nedenleri arasında tarımın etkilerini perspektife koyan bir meta-analiz, InsectChange’e dayanıyordu .

Bazı böceklerde artış olduğu sonucuna nasıl varabildiler  ?

InsectChange veri setinin yarısı, doğal olarak bozulmuş habitatlardaki böcek eğilimlerini temsil etmiyor. Meta-analizlerini gerçekleştirmek için internette anahtar kelimeli çalışmalar aradılar ve kaçınılmaz olarak bilimin büyük bir bölümünü oluşturan çok sayıda deneysel çalışma buldular.

Örneğin, her ikisi de tohum yiyen hasatçı karıncalar ve kemirgenler arasındaki rekabeti konu alan bir çalışmanın verileri dikkate alınmıştır. Deneylerinin bir parçası olarak araştırmacılar kemirgenleri test alanından uzaklaştırdılar. Mantıksal olarak, bu rakiplerden kurtulan hasatçı karıncaların sayısı dramatik bir şekilde artmaya başlarken, kontrol alanında (yani herhangi bir insan müdahalesi olmadan) karıncaların sayısı önemli ölçüde artmadı. Dünya çapındaki doğal böcek rahatsızlıklarını temsil etmeyen çalışmalar dahil edilmekle kalmıyor, aynı zamanda bu çalışmaların deneysel bağlamından da çoğunlukla bahsedilmiyor.

emlakdream.com.tr