İnşaatSektörel

Ahşap Kütük Ev yapımı ile ilgili önemli bilgiler

Günümüzde çok yaygın olarak tercih edilen betonarme evler gibi kırsal alanlarda yaygın olarak inşa edilen ve doğa ile iç içe bir yaşam isteyenler için özel tasarımlar yapılarak hayata geçirilen ahşap evler alternatif ev modelleri olmuştur.

Ahşap evler  hem ekonomik açıdan hem de kolay uygulanabilir özelliklere sahip olması nedeniyle pek çok avantaja sahiptir. Betonarme bir eve göre malzemenin ekonomik olması, doğa da kolay bulunması ve kolay bir şekilde kısa süre de şekillendirilmesi ahşap evlerin daha fazla rağbet görmesini sağlamıştır.

Ahşap evlerin bu özellikleri dışında sahip  olduğu doğal özellikleri de tercih edilme sebepleri arasındadır. Ahşap yaşayan bir malzeme olmasından dolayı doğal özelliklerini çok uzun yıllar taşımaya devam eder.

Doğal bir ahşap ev size doğal bir yaşamın kapılarını açacağından huzurlu ve mutlu bir yaşam imkanı da sağlayacaktır.

Kırsal alanlarda kır evi olarak inşa edilen ahşap evler doğal iklimlendirme özelliklerine de sahiptir. Özellikle sert kış aylarında ısı yalıtımı özelliği ile sizlere daha sıcak bir iç mekan imkanı da sunar.

İklimlendirme işlemleri günümüzde  yüksek bütçelere  çözümlenirken doğal iklimlendirme özelliklerine sahip olan ahşap evler sizlere ekonomik çözümler sunmaya devam ediyor.  

Ahşap ev modelleri dilediğiniz gibi tasarlayabileceğiniz, kolay uygulanması ve kolay bir şekilde hayata geçirilmesi ile bilinen ev modelleridir. Bu özellikleri ile istediğiniz tasarımı yaparak istediğiniz ahşap ev modeline sahip olabilirsiniz.

Ahşap ev modelleri için kullanabileceğiniz farklı ağaç türleri vardır. En dayanıklı ahşap malzeme olarak bilinen çam ağacının dışında kayın ve meşe ağaçlarını da tercih edebilirsiniz. Çam, kayın ve meşe ağaçlarının işlenmiş keresteler şeklinde kullanabileceğiniz gibi kütük olarak da kullanabilirsiniz.

Kütük olarak kullanacağınız ağaçların birleştirilmesi işlemi kenet sistemine dayalıdır. Her kütüğün üst yüzeyine diğer kütük için yatak açılarak kenetlenme işlemi tamamlanır.

Ayrıca kenetleme işlemi dışında yapıştırıcı kimyasallar ve çivi gibi birleştirme elemanları da kullanılır. Kütük evler için özel yalıtım sıvıları ve yapıştırıcıları kullanılarak hava geçirgenliği minimalize edilir.

Bu şekilde hayata geçirilen ahşap ev modelleri  sert kış ikliminin yaşandığı doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde çokça inşa edilmiştir.

Ahşap evler için ağaçların keresteleri tercih edilecekse genel olarak tasarlanmış evlerin ana kolonları yine kütüklerden inşa edilerek  inşaat işlemi başlatılır. Geri kalan alanlar ahşap paneller ile kaplanarak ev inşası tamamlanır.

Ahşap ev modelleri arasında bindirme veya beşik çatı olarak da bilinen  en yaygın ev modeli tercih edilecekse çatı katı alanlarının kullanılarak işlevsel bir ahşap ev ortaya çıkarılabilir.

Bu tip ahşap evlerde çatı katı aydınlatması için özel pencereler açılmalı ve bu ev modelinin daha geniş yaşam alanlarına sahip olması sağlanmalıdır.

Ahşap evlerde  betonarme ev modelleri gibi teras ve veranda alanları da tasarlanabilir. Özellikle doğa ile iç içe olan bu ev modellerinde bahçenin veya doğanın tadını çıkarabileceğiniz özel verandalar mutlaka tasarlanmalıdır.

İnceleyeceğimiz ahşap ev modellerinin tamamının verandası bulunduğu gibi bahçenin keyfini çıkarmak için özel tasarımlar yapılmıştır.

Ahşap ev modellerinin avantajları gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

Özellikle  yaşayan bir malzeme olması nedeniyle ahşap kurtları, ahşabın zamanla özelliğini yitirmesi, ve ahşap bakımının yapılmamasından dolayı estetik dış görüntüsünün ve parlaklığının kaybolması gibi olumsuz durumlar ile karşılaşabilirsiniz.

Bu olumsuz durumları bertaraf etmek ve uzun yıllar sağlıklı doğal bir ahşap eve sahip olmak için tasarımın doğru yapılması ve ev bakımının periyodik olarak yapılması gerekmektedir.

Bu gün sayfamızda yer alan ve farklı özellikleri ile gören herkesi kendisine hayran bırakan farklı projeleri inceleyerek kendi evleriniz için fikir edinebilir veya  yeni bir ev için bu projeler sizler için örnek ilham kaynağa olabilir  .

Ahşap bir ev içim en ideal ölçüler üzerine inşa edileceği arazi ile orantılı ölçülerdir.

Yaşam alanı olarak tüm ihtiyaçlarınızı karşılayan, size istediğiniz yaşam imkanını sunan ev ölçüleri ideal ölçüler olacağı gibi  arazi ile orantılı ölçüler de ideal ölçüler olarak baz alınabilir.

Fotoğraflarda yer alan ve ölçüleri ile insanları şaşırtan bu ahşap ev modeli sahip olduğu yaşam alanı ve verandası ile oldukça şirin görünüyor. Doğal ahşap rengine sahip olan bu ahşap ev modelini dilediğiniz gibi yaşam alanı olarak kullanabilir veya evinizin bahçesinde bir  kulübe gibi kullanabilirsiniz.  

Ahşap ev modelleri de betonarme evler gibi çok sayıda odaya sahip olabilir. Oda sayısı tamamen sizin ihtiyacınıza ve tercihlerinize göre belirlenir. Ahşap evlerde bindirme çatı yer alacaksa çatı katları da yaşam alanları olarak kullanılabilir. Yaşam alanlarının doğal gün ışığı ile aydınlatılması ve dış cephe de görsel pencere detaylarının yer alması için ideal tasarımları yapabilir veya resimdeki gibi şık tasarımlara sahip ahşap ev modellerinden kopya çekebilirsiniz.Gri kiremitler ile kaplı olan bu ahşap ev modelinin çatı katı özel bir tasarım ile yaşam alanı olarak düzenlenmiş ve estetik tasarımı ile göz kamaştırıcı bir dış cephe güzelliğine sahip olmuş.

Tek katlı ahşap ev modelleri gibi çok katlı ahşap ev modellerinde de teras ve veranda tasarımı yapılabilir. Çok katlı ahşap ev modellerinde teras ve balkon gibi detaylar evin en geniş odasın açılacak şekilde tasarlanmalı ve ev halkının tamamının kolay bir ulaşım yolu ile balkona ve terasa ulaşması sağlanmalıdır. Bu ev modelimizde olduğu gibi  ahşap korkuluklar ile güvenlik önlemleri alınmalı ve aynı zamanda şirin tasarımlara sahip olan bu balkon ve teraslar dış cephe görselinin   şirinliğini bozmamalıdır. Cam paneller ile desteklenen veranda ve teras tasarımları evinizi daha özel ve daha görsel bir ev haline getirecektir. 

Ahşap evler betonarme evleri gibi bir temel üzerine oturmadığı için  alt kot zeminden bir metre yukarı inşa edilmeli ve nem gibi olumsuz detayların eve ve ahşap malzemelere zarar vermesi önlenmelidir. Ahşap evler zararlı canlıların eve ulaşamayacağı bir yüksekliğin alt kot olarak seçilmesi ile tasarlanmalı ve inşa edilmelidir. Bu ev modelinde olduğu gibi  alt kot yerden bir metre yüksekliğinde olmalı ve altta kalan boş alan yine aynı ahşap kullanılarak kapatılmalıdır. Böylece çocukların güvenliği sağlanmış olacağı gibi estetik açıdan da bütünlük sağlanmış olur.

Kütük evler

Kütük evler adından da anlaşılacağı üzere yekpare kütük parçalarının bir araya getirilmesi ile inşa ediliyor. Türkiye’nin mimari kültüründe oldukça köklü bir yere sahip olan ahşap evlerde genellikle parçalı ve işlenmiş keresteler kullanılırken, kütük evleri ahşap evlerden farklı kılan kütüğün geniş, ağır ve dayanıklı yapısı sayesinde evlerin çok daha görkemli bir görünümün yanı sıra çok daha uzun ömürlü ve iklim koşullarına dayanıklı bir hale gelmeleri. Kütük evler, doğal yapıları ile oldukça iyi bir yalıtım sağladıkları için dünyanın soğuk bölgelerinde, Rusya’da, İskandinav bölgesinde, Alaska’da ve diğer kuzey bölgelerinde oldukça yaygın olarak yüzlerce yıldır kullanılıyor. Kütüğün kalın ve dayanıklı yapısı ve bu karakteristik yalıtım özellikleri sayesinde soğuk bölgelerde en ideal yapı biçimlerinin başını çekiyor; ancak bu kütük evlerin sadece soğuk bölgelerde kullanışlı oldukları anlamına gelmiyor tabii. Yalıtım özellikleri sayesinde ülkemizin sıcak kıyıları için de kütük oldukça ideal malzemelerden biri.

-Kütük Evler sanıldığı gibi sadece hafta sonu evi dağ ve çiftlik evi olarak kullanılabilecek evler değildir, aslında tüm Avrupa da ve Amerika da yaygın olarak dört mevsim içinde yaşanan yapılardır,

– Değişik mimari ve dizayn ile çok şık ve estetik yapılar dönüşebilirler ,içinde yaşayan şanslı kişilere ferah ve olağan üstü güzel mimari tasarımlar sunarlar
-Kütük evde yaşamak ayrıcalıktır, Kütük Evde yaşayarak aslında bir evde yaşamaktan çok ,yaşam standardınızı yükseltmiş olursunuz

Ahşap ev modelleri arasında yer alan ve kütüklerden inşa edilen bu ev modeli aynı zamanda görsel açıdan da bir şaheser konumunda. 

Ağaç gövdelerinin bir arada kullanılması ile yapılan ve tasarımı ile herkesin hayranlığını kazanan bu tasarım aynı zamanda doğal görünümü ile de büyülüyor. Doğallığı ve ısı yalıtımı diğer ahşap ev modellerine göre daha fazla olan bu ev modeli kış aylarının çok sert geçtiği dağlık bölgelerinde tercih edilmektedir.

Ekonomik açıdan da oldukça ekonomik olan ve düşük maliyetinin yanında estetik açıdan da büyüleyici olan bu kütük ev  pencere detayları ve tasarımı ile de göz kamaştırıyor.

Ahşap ev modelleri arasında yer alan ve beton temel üzerine oturtulmuş olan bu ev modeli  evin oturduğu zeminin çok yumuşak olması veya zeminin su oranının fazla olması durumunda  tercih edilir. Beton zemin ahşap evin zarar görmesinin ve zemin içine gömülerek zamanla yıpranmasının önüne geçer.

Ayrıca  ahşap evin zemini olmasının yanında  evin yerden yüksekte olmasını sağlayan betonarme temeller ahşap evin uzun ömürlü olmasını sağlar. Doğal iklimlendirme özelliği ve ısı yalıtımı gibi özelliklerini kaybetmemesi için sulu ve yumuşak zeminlerin olduğu bölgelerde beton zeminler tercih edilmelidir.

Ahşap evlerin tüm detayları ahşap malzemelerden yapıldığı için kapı ve pencere gibi detayların tasarımı çok önemlidir. Renk bütünlüğü ve  dekoratif görünüm açısından çok önemli bir detay olan  kapılar ve pencereler için  daha açık renkli ahşaplar veya daha koyu renkli ahşaplar tercih edebilir veya boyama işlemlerini farklı tonlarda yapabilirsiniz. Tasarım yapılırken desen bütünlüğü sağlamanız ve evinizin dış cephe görselinin istediğiniz gibi olması için bu detayların tamamına azami özen göstermelisiniz.

Ahşap ev modelleri içinde yer alan ve kusursuz olması ile bilinen bu kütük evler aynı zamanda farklı renklerin bir arada kusursuz bir şekilde kullanılması ile de ünlüdür. Farklı tonların kusursuz bir uyum içinde yer aldığı, kütüklerin estetik olarak insanların gözünü kamaştırdığı ahşap ev modeli için bu evi aynen kopyalayabilir veya  tasarımı revize ederek hayatınızın geri kalanını mükemmel ve doğal bir ahşap ev içinde geçirebilirsiniz.