Siyaset

AK Parti’den yeni seçim yasasında baraj oranı kararı!

AK Parti’den yeni seçim yasasında

AK Parti kurmayları tarafından yeni seçim yasası teklifi çalışmalarında neredeyse sona gelindi.

Kurmaylar, seçim barajının yüzde 10 olmasının bazı partilerde fazla büyüme yarattığını düşünürken mevcut partilerden daha fazla büyümelerinin önüne geçecek bir oran üzerinde çalışma yaptıklarını söylediler. Hazırladıkları yasa teklifinde ittifak partileri için baraj uygulamasının kaldırılması öngörülürken ittifakta olmayan diğer partilerinde seçim barajlarının yüzde 7’ye çekilmesi yer aldığı bildirildi.

Mevcut durumda seçimlerin ittifaklı seçim sistemi D’hondt Sistemi’ne göre hazırlandığı ve seçimde öncelik olarak da ittifakların daha sonra da diğer partilerin çıkardığı milletvekilleri sayısının belirlendiği belirtilirken, yeni hazırlanan teklifte oyların dağıtımıyla ilgili bir değişiklik yapılacağı öğrenildi.

AK Parti’nin önümüzdeki günlerde MHP’ye bir teklif götüreceği ve teklifte ‘daraltılmış bölge’ sisteminin ifade edileceği taslağa yeni seçim sisteminin de olacağı kaydedilirken yapılan açıklamada bu sistemin her ilde beş vekil olarak kurgulanması dahilinde küçük illerdeki aritmetiklerin değişmeyeceği sadece büyük illerde var olan mevcut tablodaki radikal değişimlerin yaşanmayacağı yönünde bir hareket olduğu belirtildi.

AK Parti’den yeni seçim yasasında