Dünya

Almanya ,”Leoparları Serbest Bırakın!”

Leoparları Serbest Bırakın
Şimdiye kadar hiçbir Batılı ülke Ukrayna ordusuna yardım etmek için ana muharebe tankları vermedi – ancak Fransa bu hafta sözde hafif tankların, AMX-10 RC zırhlı savaş araçlarının ilk kez tedarik edileceğini duyurdu. 

ABD, benzer Bradley Savaş Araçlarını da göndermeyi düşüneceğini söyledi .

Ancak İsveç Halk Partisi’nden Anders Adlercreutz ve Yeşiller’den Atte Harjanne , Leopard tanklarına sahip küçük ülkelerin her biri birkaç tane verirse, Avrupa’nın en büyük Leopard kullanıcısı olan Almanya’nın tankları sağlamamak için hiçbir mazereti kalmayacağını savunuyorlar — Ukraynalıların kendilerinin istediği. 

Finlandiya parlamentosunun savunma komitesinde yer alan Harjanne, “Ukrayna’ya tank sağlanmasına karşı argümanı ortadan kaldıracak ve bunun yerine önemli bir fark yaratacağından emin olacak daha geniş bir kaynak havuzuna hazır olduğuna dair siyasi bir sinyal verebilirsek,” dedi. partisinin meclis grup başkanıdır. about:blank

Peki ikili bu girişimle Almanya’yı utandırmaya mı çalışıyor? Harjanne kıkırdar. Euronews’e diplomatik bir tavırla “Eh, bu daha çok yapıcı bir baskı gibi” diyor. 

“Ana muharebe tanklarını gönderme eşiği her geçen gün daha da düşüyor ve bunu yapacak siyasi iradeye sahip olduğunuzda, bunun gibi bir projeyle eğitim ve bakım kapasitesini bir araya getirmek için pragmatik adımlar atmanız gerekiyor.” 

Ve gelişmekte olan kampanya şu ana kadar bazı başarılar elde ediyor. 

İsveç , Slovakya ve Danimarka’daki milletvekillerinden olumlu tepkiler aldı ve muhtemelen Finlandiya’nın kendi parlamentosu önümüzdeki hafta göreve başladığında tartışılacak: ancak henüz hiçbir ülke herhangi bir donanım taahhüt etmedi. 

Leopard 2 ana muharebe tankları nelerdir?
Leopard 2 ana muharebe tankı, Batı Almanya ordusu için geliştirildi ve 1970’lerin sonunda hizmete girdi.

O zamandan beri yaklaşık 3.600 adet üretildi ve şu anda Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Norveç dahil olmak üzere tüm Avrupa’daki ordular tarafından kullanılıyor; İtalya, Portekiz ve Hollanda; Avusturya, Polonya, Çek ve Slovak ordularının yanı sıra.

Almanya’da hala hizmette olan 250’den fazla Leopard 2 bulunuyor.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz , Bundeswehr’in leoparlarından herhangi birinin Ukrayna’ya verilmesini defalarca reddederken, Savunma Bakanı Christine Lambrecht daha önce Almanya’nın NATO yükümlülüklerini yerine getirmek için Leoparları ne olduğunu belirtmeden tutması gerektiğini söylemişti.

Eylül ayında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba , Almanya’nın neden Leopard tankları tedarik edemediğine dair “tek bir mantıklı argüman” olmadığını söyledi.

“Berlin, Kiev’den korkan ne?” diye sordu.

Finlandiyalı politikacılar, 90-100 tanklık bir “tugay seviyesinin” savaş alanında büyük bir etki yaratacağını ve Ukraynalı tank ve bakım ekiplerini hızlandırmak için birkaç aya ihtiyaçları olacağını tahmin ediyorlar.

Barış zamanında ihtiyaç duyulan teorik ve pratik becerilerin düzeyinin, savaş zamanlarındaki zaman kısıtlamalarına kıyasla bir lüks olduğu kabul edilerek, işleri hızlandırmak için kolaylaştırılmış eğitim süreçleri başlatılabilir.

Harjanne, “Ancak şimdiye kadar Ukraynalıların, ister topçu ister uçaksavar silahları olsun, Batı teçhizatını oldukça hızlı bir şekilde alıp kullanabildiklerini gördük” dedi.

Leoparları Serbest Bırakın