Sağlık

Aşıda öncelik kimde olmalı

Aşıda öncelik kimde olmalı
Aşıda öncelik kimde olmalı

Aşı programında yaşlı bireylere öncelik verilmesi bu kişilerin korunmasını sağlayacak.

Ancak yaşlıların daha az insanla etkileşime girmesi nedeniyle, aşıda önceliğin yaşlılara verilmesi salgının yayılma hızını yavaşlatmakta pek etkili olmayacak.

Virüs bulaşmasının rastgele olduğunu düşünmeyi gerçekçi bulmayan uzmanlar, süper yayıcıları aşılamanın salgını bastırmaya katkı koyacağı; sosyal kelebekleri aşılamanın, toplamda aşılanması gereken insan sayısını 3-4 kat azaltacağı görüşünde.

Gerçek hayatta bunu yapmak, ancak temas izleme yöntemleriyle, toplum içerisinde en fazla bağlantısı ve teması olan kişilerle ulaşmakla mümkün.

Etkili ve güvenli bir COVID-19 aşısı hazır olduğunda, elimizdeki aşı miktarının sınırlı olacağı kesin. Bu da aşıda önceliğin kime ait olması yönünde bir tartışmayı başlatıyor…

Birçok uzman, koronavirüs aşısının önce yaşlılar ve hastaların yer aldığı yüksek riskli gruplara ve sağlık çalışanlarına yapılması gerektiği görüşünde. Ancak farklı düşünenler de var.

Wired’da yayınlanan bir makaleye göre bazı uzmanlar, aşının ilk dozlarının yeni salgın ve enfeksiyonlardan sorumlu olan aşırı sosyal kişilere yapılması gerektiği görüşünde.

Bu argüman, karantina kurallarını ve sosyal mesafeyi işi gereği veya keyfi bir şekilde ihlal edenleri aşılamanın pandeminin yayılma hızını yavaşlatmaya daha çok katkı sunacağı fikrine dayanıyor.