Hamur işleriMutfakTatlılar

Bugün Ne Yapalım – Nevzine

Bugün Ne Yapalım – Nevzine
Bugün Ne Yapalım – Nevzine

Kayseri mutfağının nasıl da şahsına münhasır, nasıl da müstesna bir mutfak olduğunu biliyoruz.İşte huzurlarınızda şahane bir tatlı; Nevzine.

Nevzine’nin kelime anlamını tam olarak bilemiyoruz ama “yemeyen çok pişman olur” diyebiliriz bizce. Sizler de bu tatlıyı denediğinizde aynı fikre varacaksınız. Sevenlerinin zaten vazgeçemediği bu güzelliğin içerisinde; tahin var, pekmez var, ceviz var.

Tek bir dilimi size 10 insan gücünde enerji verebilir. Bir de iştah açıcı, kışkırtıcı, ”beni ye beni ye” diyen bir kokusu var ki sormayın, onu buradan anlatamayız, denemeniz lazım. Haydi bakalım, tahinler- pekmezler hazırlansın, Afiyet, bal, şeker olsun.

KAÇ KİŞİLİK
12 dilim
HAZIRLAMA SÜRESİ
20 dakika
PİŞİRME SÜRESİ
30 dakika

Nevzine Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adetyumurta
  • 2 su bardağıceviz içi (ince çekilmiş)
  • 4 yemek kaşığıtahin
  • 3 yemek kaşığıyoğurt
  • 250 gramtereyağı
  • 5 su bardağıun
  • 1 paketkabartma tozu
  • 50 gramtoz antep fıstığı
  • 4 su bardağısu
  • 2,5 su bardağıtoz şeker
  • 1/2 su bardağıpekmez

Nevzine Tarifinin Püf Noktası

Tatlı fırından çıkar çıkmaz, çok sıcakken soğumuş olan şerbeti üstüne dökmelisiniz ve bu şekilde kendi kendine soğumasını beklemelisiniz. Şerbetini de su ve şekerle pişirip hazırladıktan sonra ocağın altını kapatıp, sonrasında pekmezi ilave etmelisiniz.

Nevzine Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın. Bunun için su ve şekeri bir tencerede şerbet kıvamına gelene dek yaklaşık 15 dakika kaynatın.
  2. Şerbet kıvamını aldıktan sonra ocağın altını kapatın ve pekmezi ilave edin. Şerbetiniz hazır, bir kenarda soğumaya bırakın.
  1. Yoğurmak için derince bir kabın içerisine unu ve kabartma tozunu koyun.
  2. Ortasına bir çukur açıp, içerisine yumurta, yoğurt ve tahini ilave edip güzelce yoğurun.
  3. Tereyağını bir kapta eritin ve hazırladığınzı hamura, tereyağı biraz ılıklaştıktan sonra azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin.
  4. İnce çekilmiş cevizleri de hamura ekleyip, ele yapışmayan bir hamur elde edene dek güzelce yoğurun.
  5. Hamur oldukça yağlı olduğu için fırın kabını yağlamanıza gerek yok. Isıya dayanıklı bir fırın kabına hazırladığınız hamuru güzelce bastırıp düzleştirerek yayın.
  6. Hamurun üstünü düzleştirdikten sonra çatalla hafifçe delikler açarak desen verin. Ardından dilimleyin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üstü kızarana dek 30 dakika pişirin.
  7. Tatlı fırından çıkar çıkmaz, henüz çok sıcakken, hazırlamış ve soğumaya bırakmış olduğunuz soğuk şerbeti tatlının üstüne dökün ve kendi kendine şerbeti çekmesi ve soğuması için bırakın.
  8. Tatlı tüm şerbeti çekip, soğuduktan sonra, buzdolabında bir süre dinlendirin ve üstünü toz antep fıstığıyla süsleyerek servis edin.