DünyaGündem

Çağrı cihazı: Takip edilemeyen cep telefonu öncüsü!

Çağrı cihazlarının yerini büyük ölçüde cep telefonları ve akıllı telefonlar aldı, ancak örneğin itfaiye teşkilatı hala bunları bir dereceye kadar kullanıyor.

Lübnan’daki Şii milis grubu Hizbullah da cep telefonlarına karşı üstünlükleri nedeniyle onlara değer veriyor.

Cep telefonundan önce çağrı cihazı vardı. Bu küçük cihazlarla telefon görüşmesi yapamazsınız ancak bunlar iletişimi sağlar ve yerleri tespit edilemez.

Normal bir tüketicinin bugün “Acil Servis” dizisinin eski bir bölümünde çağrı cihazını görmesi muhtemeldir. Küçük cihazlar cep telefonunun öncüsü sayılırdı.

Temel fikir: Biriyle konuşmak istiyorsanız, o kişinin çağrı cihazına ping atın. Bu kişi telefon numarasını veya kısa mesajı görür ve geri arayabilir veya mesaja göre hareket edebilir.

Çağrı cihazları, özellikle 1980’lerden bu yana, acil servisler de dahil olmak üzere yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, her yerde bulunan cep telefonları sayesinde sürekli kullanılabilirlik, onları büyük ölçüde gereksiz hale getirdi. Örneğin itfaiye teşkilatı hala bunlardan bazılarını kullanıyor. Artık mesaj gönderebileceğiniz çağrı cihazı modelleri de var.

Hizbullah gibi bir milis grubunun çağrı cihazlarını geniş çapta kullanmasının muhtemelen basit bir nedeni var: Cep telefonları veya akıllı telefonların aksine, bunların nerede olduğu belirlenemiyor. Çünkü sıradan bir çağrı cihazı yalnızca bir ağa bağlanmamış bir alıcıdır. Bir alandaki tüm çağrı cihazlarının aynı anda etkinleştirilmesi sorun değildir.