GüncelSağlık

Dikkat! Bu yüzden pirinci tekrar ısıtmamalısınız!.

pirinc

Pirinci tekrar ısıtmak mı istiyorsunuz? Birçok insan için bu günlük yaşamın bir parçasıdır! Sosyal medyada bunun ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda bir tartışma başladı.

Sosyal medyada pirinç uyarısı hazırlanıyor!

Birkaç TikTok kullanıcısına göre (bir tıp öğrencisi dahil), yeniden ısıtılan pirinç yemek, ölümcül bile olabilen ciddi gıda zehirlenmesine neden olabilir!

Videolar şüpheci , eğlenceli ve endişeli yorumlar içeriyor. Bir kullanıcı şöyle yazıyor: “Biraz kafam karıştı; hayatım boyunca pirinci yeniden ısıttım ve hiç sorun yaşamadım.” Bir başkası şöyle yazıyor: “Sonunda bunu öğrendiğim için çok minnettarım!” 

Ancak pek çok soru da ortaya çıkıyor: “Ah, nasıl suşi yapacaksın?” ve “Bunun gibi gıda zehirlenmesi ne kadar yaygındır?”

Pirinç uyarısının arkasında ne var?

Aslında yeniden ısıtılan pirinç gıda zehirlenmesine neden olabilir. Pişmemiş pirinç bile “Bacillus cereus” bakterisinin sporlarını içerebilir. Isıya dayanıklı bakteriler makarna veya süt ürünlerinde de bulunabilir.

Bakteriler 4 ila 48 derecede çoğalır, ideal sıcaklık ise 28 ila 35 derecedir. Bunun anlamı şudur: Pirinç oda sıcaklığında ne kadar uzun süre kalırsa bakterilerin yayılması da o kadar kolay olur.

Pirinç daha sonra tüketilirse ilk 30 dakika ila 6 saat içinde ortaya çıkan kusma ve ishal ile gıda zehirlenmesine yol açabilir.