DünyaSağlık

DSÖ Başkanından flaş salgın açıklaması

Uluslararası Salgın Hazırlık Günü

Tüm Dünya’nın savaştığı koronavirüs salgınının sonlarına yaklaşılırken, DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesu flaş açıklama yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesu, koronavirüs salgınının yarattığı krizin salgınların sonu olmayacağını ve insan sağlığını iyileştirme çabalarının iklim değişikliği ile mücadele edilmeden ”başarısız” olacağını söyledi.

İlave olarak, pazar günü ilk Uluslararası Salgın Hazırlık Günü sebebi ile yayınladığı bir video mesajında, salgınları durdurabilme adına nakit para akıtmak, ancak bir sonraki hazırlık için hiçbir şey yapmamak şeklindeki ”tehlikeli derecede dar görüşlü” girişimleri kınadı.

DSÖ başkanı, koronavirüs salgınından alınması gerekn dersler olduğunu söyledi ve ”Çok uzun zamandır dünya bir panik ve ihmal döngüsü içinde işlemektedir” dedi.

”Bir salgına para akıtıyoruz ve bittiğinde, onu unutuyoruz ve bir sonrakini önlemek için hiçbir şey yapmıyoruz. Bu tehlikeli bir şekilde dar görüşlü ve açıkçası anlaşılması zor bir davranış.” sözlerini kullandı.

Küresel Hazırlık İzleme Kurulu’nun, koronavirüs salgınının patlak vermesinden hemen öncesinde yayınlanan, sağlıkla ilgili acil durumlara dünyanın hazır olmadığına dair Eylül 2019’daki yıllık raporunda, gezegenin salgınlar için üzücü bir şekilde hazırlıksız olduğunu söyleniyordu. Ne yazık ki bu rapor dikkate alınmadı.” dedi.

Tedros, ”Tarih bize bunun son salgın olmayacağını ve salgınların hayatın bir gerçeği olduğunu belirtti.” dedi.