Hamur işleriSağlık

Ekmeğin küflenmesini önleyecek önemli ipuçları

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan ve yemeklerin yanında mutlaka sunulan ekmekler, temel gıdaların başında gelir. Kısa süre içerisinde tüketilmesi gereken ekmekler, zaman geçtikçe bayatlamaya ve küflenmeye başlar. Özellikle sıcak havalarda daha kısa sürede küflenen ekmekler, tekrar tüketilmeye uygun değildir. Peki, ekmeğin raf ömrünü uzatmak ve küflenmesini önlemek için ne yapmak gerekir? İşte, ekmeğin küflenmesini önlemek için uygulanan yöntemler:

Her öğünde tüketilen ekmek mutfakların olmazsa olmazları arasında yer almaktadır.

Yanlış şekilde muhafaza edilen ekmek hızlıca bozularak küflenebiliyor. Bu küflenmenin önüne geçebilmek için uygulamanız gereken bazı yöntemler bulunuyor.

Peki, ekmek nasıl bayatlamaz ve nasıl muhafaza edilir? İşte ekmeğin küflenmesini önleyecek bazı yöntemler..

– Ekmeğin küflenmesini ve bozulmasını önlemek için doğru bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor.

  1. Öncelikle somun ekmeği istediğiniz şekilde dilimleyin. Dondurma işleminden sonra dilimlemek giderek zorlaşacaktır.
  2. Somun ekmek dilimlerinin birbirine yapışmasını önlemek için aralarına yağlı kağıt serin. Bir dilim, bir kağıt olacak şekilde üst üste dizin. Yağlı kağıt yerine alüminyum folyo da kullanabilirsiniz.
  3. Somunu saklamak için buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını bağlayın.
  4. Her kullanımdan sonra bu şekilde poşetlere koyarak buzluğa yerleştirin. Bu sayede 6 aya kadar taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
  5. Ekmekleri yemek istediğinizde, önce poşetten çıkartın ve yağlı kağıdın içinde çözülmesini bekleyin. Daha sonra ısıtarak afiyetle yiyebilirsiniz.

Ekmeği hava geçirmeyen kaplarda saklamak gerekmektedir. Bu şekilde nem ve hava ekmeğe giremeyecek ve ekmek daha uzun süre bozulmadan kalacaktır.

Ekmeği poşette saklamanızda pek tavsiye edilmez. Ekmeğin ekmeklik içerisinde muhafaza edilmesi önerilir.

Havasız bir ortam ekmeği taze tutmaya ve küflenmeyi önlemeye yardımcıdır. Ekmeği güneşten uzak tutarak bozulmasını yavaşlatabilirsiniz.

Fazla olan ve yemeyeceğiniz ekmeği buzlukta dondurarak saklayabilirsiniz. Bu şekilde ekmeğiniz bozulmayacaktır. Ekmeği tüketeceğinizde buzluktan çıkartarak yiyebilirsiniz.

Donmuş ekmekler, lezzet kaybına uğramaması için en geç 3 ay içerisinde tüketilmelidir.

Ekmeğin muhafaza edildiği kabın veya dolabının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Bu yöntemleri deneyerek ekmek ve hamur işlerinizi daha uzun süre bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.