DekorasyonİnşaatSektörel

Farklı Çatı Modelleri ve uygulama Örnekleri..

Çatı Modelleri ve Çatı Çeşit Örnekleri – Özel İnşaat

Halk arasında en çok bilinen çatı modelleri shingle çatı, kiremit çatı, eternit çatı, oluklu levha onduline çatı, sandaviç panel, ahşap çatı, bakır çatı ve braas çatı diye devam etmektedir.

          İster bina olsun isterse müstakil bir ev olsun çatı bir yapının en önemli parçalarından biridir. Özellikle son dönemlerde ülkemizde git gide önemi ortaya çıkan mantolamamının ayrılmaz bir bütünü olarak önümüze çıkar. Çatıyı yapı itibariyle ikiye ayıracak olursak taşıyıcı kısmı (metal, ahşap, beton vb.) ve çatı kaplama kısmı vardır bunlardanda tek tek bahsedeğiz.

AHŞAP ÇATI

          Ahşap konstrüksiyon hafif olmasından dolayı depreme daha dayanıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Ayrıca ahşap tahmin edilenin aksine beton ve çeliğe göre hava şartlarına, kimyasallara karşı daha dayanıklı bir malzemedir. Yine tahmin edilenin aksine ahşap kendi ile aynı ağırlığa sahip beton ya da çelikten daha fazla yük yük taşır. Ahşap kaynağı yenilenebilen tek yapı malzeme olmasıylada eşsiz biryere sahiptir.

SHİNGLE ÇATI ( ŞINGIL ÇATI )

          Shingle Çatının (Şıngıl Çatı) kelime anlamı asfalt kiremitdir. Amerika ve Avrupa’da uzun bir süredir, çatı yalıtım örtüsü olarak kullanılmıştır. Çok uzun ömürlü ve ekonomik olmasından dolayı ülkemizdede kullanımı hızla artmaktadır. Özellikle %30 ve üstü eğime sahip çatılar için oldukça pratik ve kullanışlı çözüm olarak görülür. Çatı yapımında kullanılan diğer malzemelere göer oldukça hafif olması konstrüksiyona binen yükü azaltarak çatının ömrünü uzatır. Kiremit ile yapılan bir çatıda metrekareye 40 kg ağırlık düşerken Shingle çatı kaplama ile bu ağırlık metrekarede 8 kg’a düşmektedir. Ayrıca üzerinde yüründüğünde kırılma gibi bir sorunu olmaması getirdiği büyük avantajlardan bir diğeri. Üzerindeki mineral taslar sayesinde ultraviyole isinlara karsi dayaniklidir, iklim farkliliklarindan etkilenmeden uzun yillar kullanilabilir.

KİREMİT ÇATI

          Ham maddesi kil olan kiremit hala ülkemizde ve dünyada yaygın bir şekilde kullanılan çatı kaplama malzemesidir. Ana maddesi olan kilin kolay bulunması ve sağlam bir malzeme olmasından dolayı vaktinde hızla yayılmıştır. Ülkemizde Alaturka kremit dediğimiz model hızlı bir giriş yapmış olsada günümüzde Valensiya, Torino, Marsilya, Venedik, Granada, Akdeniz vb. Adı verilen kiremit çeşitleri yaygındır.

SANDVİÇ PANEL ÇATI ( detaylı bilgi için Lütfen Linke gidiniz )

          Sandviç panel prefabrik element olarak iki boyalı Alüminyum veya Galvaniz trapez levha arasında (PUR, PIR, Taşyünü) iç dolgu malzemesi ile ısı yalıtımı maçlı üretilen kompozit malzemelerdir. Sandviç Paneller sadece çatıda kullanılmaz cephe kaplama, iç bölme, soğuk hava depolarında kaplama malzemesi olarakda kullanılır. Bunun yanında kullanım alanlarında ses, ısı, su izolasyonu sağlamaktadır.

BAKIR ÇATI

          Tercihe göre çatının yerli veya ithal bakır kullanılarak yapılmasıdır kendine has estetik görünümü dışında çok uzun ömürlü bir yapı malzemesidir.

MEMBRAN ÇATI KAPLAMA

          Yaklaşık her açıdaki çatıya uygulabilen membran kaplama özellikle düz veya %6 nın altında eğime sahip çatılarda su yalıtımı için tercih edilmelidir. İyi işçilik ve kaliteli malzeme ile çok iyi sonuçlar ortaya çıkar. Kullanım alanı genellikle teraslar ve düz çatılardır. Membranların yeşil kırmızı ve gri gibi renk alternatifleri bulunmaktadır.

ONDULİNE ÇATI

          Organik elyafla özel bir reçinenin birleşiminden olunşan çatı malzemesine Onduline deriz. Özel yöntemler kullanılarak levhanın bünyesine reçine ile beraber emdirilen boya sayesinde en zor koşullarda bile rengi sabit kalır. Komple bir malzeme olduğu için su geçirmez esnek olmasından dolayı en ufak bir şeyde çatlamaz havadaki UV ışınları ve kimyasallara karşı dayanaklı olduğu için küflenme veya paslanma yapmaz.

www.ozel-insaat.com

Haber : Özel İnşaat Taahüt