Güncel

Hamsi gazı nedir,hamsi gazı zehirlenmesi nasıl olur?

Kenthabergazetesi.com Gündem /Balıkçı 3 mürettebat, ambardaki hamsi gazından zehirlenerek hayatını kaybetti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Altınok, hamsi gazına dair açıklamalarda bulundu

  • Hamsi gaz yapar mı?

Hamsi balığı, herhangi şekilde gaz oluşumu yapmaz. Ancak taze olmayan balıklar tükettiğinizde mideniz bunu haber vermek için gaz oluşturur.

  • Hamsinin doğru şekilde saklanması, uygun derecelerde pişirilmesi ve tüketim tarihi geçmiş ürünlerden kaçınılması önerilir.
  • Balık Neden Gaz Yapar?

Balıkta bulunan protein ve yağlar sindirim sistemi tarafından sindirilirken gaz oluşabilir. Sindirilemeyen protein ve yağlar bağırsaklarda fermente olurken, bu da gaz oluşumuna sebep olabilir. Ayrıca, bazı balık türleri doğal olarak gaz yapıcı bileşenleri içerebilir ve sindirim sistemi tarafından işlenirken gaz oluşturabilirler. Ayrıca, balık ve diğer deniz ürünleri bazen yanında tüketilen gaz yapıcı yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde de gaz oluşabilir. Bu nedenle, balık yedikten sonra oluşan gaz genellikle sindirilemeyen bileşenler veya yanında tüketilen diğer yiyecekler nedeniyle oluşur. Bu durum genellikle normaldir ve genellikle sindirim sistemi tarafından işlenerek vücuttan atılır. Ancak, sürekli olarak fazla miktarda gaz oluşması veya ağrıya neden olması durumunda bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

  • Hamsi gazı nedir?

Hamsi gazı, hamsinin sindirim sisteminde bulunan ve insanlarda zehirli etkilere neden olan bir gazdır. Hamsinin sindirim sistemine zarar veren bakteriler tarafından üretilen bu gaz, özellikle hamsinin bozulmuş veya taze olmayan şekilde tüketilmesi durumunda ortaya çıkar.

  • Hamsi ne ile çoğalır?

ÜREME DÖNEMİ :Karadeniz hamsisi cinsel olgunluğa bir yılda ulaşır. Mayıs-Eylül ayları arasında 10 ve daha çok batında yumurtlama gerçekleşir. Bir yaşındaki genç balıklar ilk kez yumurtlama sezonunun sonuna doğru yumurta bırakırlar. Bireysel ortalama doğurganlık 42,000 yumurta olarak bulunmuştur.

  • Hamsi adı nereden gelir?

Arapça köken bakımından ise hamsi kelimesi karakış anlamındaki “hamsin“ kelimesinden türemiştir. Halen halk arasında kullanılan ve en soğuk kış günlerini ifade eden “Hamsin”, 50 gün sürmekte ve hamsi balığı da çoğunlukla bu günlerde avlanmaktadır.