Dünya

Hizbullah misilleme sözü verdi – çağrı cihazının patlayıcılarla donatıldığı iddia edildi

Lübnan’da binlerce çağrı cihazının aynı anda patlamasının ardından Hizbullah, İsrail’den şüpheleniyor. Orada askeri müdahale bekleniyor.

Lübnan’da taşınabilir radyo alıcılarının koordineli olarak patlatıldığı ve binlerce kişinin yaralandığı ve çok sayıda kişinin öldüğü şüphesi, İsrail ile Lübnan Hizbullah milisleri arasında daha büyük bir savaş korkusunu körüklüyor . İsrail ordusu ve gizli servisleri patlamaların sorumluluğunu üstlenmedi, ancak hemen Hizbullah ve onun ana destekçisi İran tarafından planların beyni olmakla suçlandı. İsrail ordusu misillemeye hazırlandığını belirtti. Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin akşam saatlerinde “saldırıdan savunmaya kadar her alanda hazırlıklı olunması” konulu bir brifing düzenlediği belirtildi.

Salı günü Lübnan’da yüzlerce sözde çağrı cihazının eş zamanlı patlaması sonucu yaklaşık 2 bin 750 kişi yaralandı ve dokuz kişi hayatını kaybetti. Yaralılar arasında, aralarında elit Radwan güçlerinin de bulunduğu çok sayıda Hizbullah savaşçısının da olduğu söyleniyor. İran yanlısı Şii milisler İsrail’i suçladı ve misilleme sözü verdi. Hizbullah’la müttefik olan Lübnanlı parlamento lideri Nebih Berri, “İsrail’in işlediği bir katliam ve savaş suçundan” söz etti. Olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına ve protesto amacıyla Lübnan’daki okullar ve üniversiteler bugün kapalı kalacak.

Lübnan’daki çağrı cihazının patlayıcılarla donatıldığı iddia edildi

Basında çıkan haberlere göre, patlatılan radyo alıcıları muhtemelen İsrail ajanları tarafından patlayıcılarla hazırlanmıştı. Wall Street Journal’ın bilgili çevrelere dayandırdığı haberine göre bunların çoğu Hizbullah’ın son birkaç gün içinde aldığı teslimatlardan geldi . 

New York Times’ın, operasyonla ilgili bilgi sahibi Amerikalı ve diğer yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrailli ajanlar Tayvan yapımı cihazları Lübnan’a varmadan önce durdurdu ve her birine yaklaşık 25 ila 50 gram patlayıcı yerleştirdi.

Haber kaynak: stern.de/politik ( Tercüme google translate )