İlginç Videolar

İlginç ama gerçek: Hızlı Okuma Tekniği Nedir biliyor musunuz!

Hızlı Okuma Tekniği Nedir
Hızlı Okuma Tekniği Nedir

Merak edilen Çok İlginç bilgiler: Hızlı Okuma Tekniği Nedir biliyor musunuz?

Günlük hayatta hep merak ettiğimiz, acaba “Ne? Neden? Nasıl? Nerede? Ne Zaman? Kim?” sorularını pek çok konu için sormuşuzdur.
Gelin bu soruların cevaplarını bilimsel bir yaklaşımla hep birlikte izleyerek öğrenelim.

Hızlı Okuma Tekniği Nedir

Günümüzde bilgiye ulaşmanın en kolay ve anlaşılır yoludur okumak. Zamanın koşturmacasında kitap okumaya ayrılan süre maalesef oldukça az bir süredir ve hızlı ve anlayarak okumak bir beceri değil zorunlu bir ihtiyaçtır.

Bu yazıya başlamadan önce Türk Edebiyatının önemli yazarlarından olan Reşat Nuri Güntekin’in kitap okuma ile ilgili bir kısa bir yazısını örnek vermeyi uygun gördük;

“Niye kitap okumuyorlar?” demek “Niye piyano çalmıyorlar?” demek gibi bir şeydir. Kafayı kitap okumaya alıştırmak parmakları piyano çalmaya alıştırmaktan kolay değildir. Ona göre yetişmek ona göre hazırlanmak lazım gelirdi. Okumak bir kitaptan alınan elemanlarla kendine manevi bir dünya yapmak, onun içinde tek başına yaşayabilmek demektir. Bu ta çocukluktan başlayan uzun alışkanlıklar ve egzersizler neticesidir.

Reşat Nuri Güntekin

Muhteşem bir benzetme ile anlaşılır bir biçimde anlatılmış kitap okuma olayı hızlı okuma teknikleri yazımıza başlamadan önce hızlı okuma nedir önce onu anlatarak başlamak doğru olacaktır.

Hızlı Okuma Nedir?

Hızlı okuma sıradan insanların dakikalar içerisinde okuduğu kelime sayısından çok daha fazlasını okuyarak diğer insanlardan daha iyi anlayabilmek demektir.

Hızlı okuma konusunda var olan doğru bilinen bir yanlış var hızlı okuyan insanların okuduklarını anlamayacakları gibi inanış etkili, anlayarak ve hızlı şekilde okumanın paha biçilmez avantajlarından uzak kalmaya neden oluyor.

Hızlı okuduğu halde okuduğunu anlamadığını iddia eden birinin tek eksikliği hızlı okuma teknikleri hakkında bir bilgisi olmamasından kaynaklıdır.

Zihin ve gözün arasındaki koordinasyonun hızlandırılması olarak da tanımlanabilir hızlı okuma teknikleri.

Bunun için evde bazı teknikleri ve ipuçları sizlere yardımcı olabilir veya bu alanda yazılmış kitaplar ve açılmış kurslar hızlı okuma teknikleri konusunda başarılı olmanızı ve bilgilenmenize yardımcı olur.

Temel olarak değerlendirildiğinde hızlı okuma tekniğinin ana amacı kelimenin yerine satırı geniş bir açıdan görmek örneğin 4 kelimeyi bir anda görerek anlayabilmektir. Bu şekilde bir haftada bitirdiğiniz bir kitabı bitirme süreciniz iki gün gibi kısa zaman dilimine düşmesi kaçınılmaz olacak ve kısa sürede daha fazla kitap okumanın keyfini yaşayacaksınız.

Neden Anlayarak Okumalısınız?

Okumanın amacı öğrenmektir. Bu bir aşk romanı dahi olsa kitapta bahsedilen betimlemeler, hayali karakterler aşk sözcükleri dahi kitaptan bir şeyler öğrenmemizi sağlar.

Tek başına hızlı okuma tekniğini öğrenmek içinde balık olmayan bir akvaryuma benzer. Bomboş bir suya bakmak başka içinde balıkların ahenkle yüzmelerini izlemek başkadır. Bu durumda hızlı okurken anlamakta oldukça önemlidir.

Fakat anlamamak ve geç anlamak tekniklerle düzeltilecek bir duru değildir öncelikle bunun tek sorumlusu sizsiniz ve yeterli sayıda ve düzeyde kitap okumadığınız anlamına gelir.

Hem hızlı okumak hemde okuduğunu anlamanın eşsiz rahatlığını yaşamanız için sizlere bazı tekniklerden ve ipuçlarından bahsedeceğiz.

Basit Hızlı Okuma Teknikleri

Hızlı okuma teknikleri ile artık ödevlerinizi daha kısa sürede bitirip, kitaplarınızı daha hızlı okuyabileceksiniz. Bu teknik sadece kitap okurken değil haberleri izlerken yayının altından hızlıca geçen bir son dakika haberini de kolaylıkla takip etmenizi sağlayacaktır. Şimdi sizlere basit şekilde bu teknikleri başlıklar altında açıklayacağız.

Görsel Algılama

Görsel algılama başlığından da anlaşılacağı gibi görsel algılama kapasitenizi yükseltmeye çalışmak oldukça önemlidir. Bunun için bir kâğıda 2.3.4 ve 6 harfli kelimeleri yan yana olacak şekilde yazın ve hızlıca gözlerinizi üzerinden geçirerek anlamlarını düşünerek okumaya çalışın. 10 sn.de ne kadar çok kelime hatırladığınızı kontrol edin ve bu rakamı devamlı geliştirmeye çalışın.

Kelime Haznesini Geliştirmek

Öncelikle ne kadar çok kelime bilirseniz o kadar hızlı okursunuz bunu bilmenizde fayda var. Kelime haznesi geniş olan kişiler hızlı okurlar. Mutlaka yeni kelimeler öğrenmek için çalışın ve dilimize yerleşmiş yabancı kelimelerin anlamlarını öğrenin.

Alışkanlıklardan Kurtulma

Eski alışkanlıklar olan dışından okuma, başa almak gibi alışkanlıklardan kurtularak hızlı okumak için gayret ederek gözünüzü ileriyi okumak için kullanmalısınız.

Konsantrasyon

Belki de en önemli tekniklerden biridir ne iş yapıyorsanız yalnız ona konsantre olmayı öğrenmelisiniz. Örneğin kitap okuyorsanız sadece kitabına konsantre olun yarın ne giyeceğinizi düşünmek okuma hızını yavaşlatır.

Gözünüzle Okuyun

Bir kitabı içten ya da dıştan okumak ikisi de yanlış yöntemlerdir. Kitap göz ile okunur. Okuma organımız ağzımız değil gözlerimizdir. Bu nedenle kitap okurken doğru organı kullanmak oldukça önemlidir. Okuduğunuz metni anlamadığınızda asla başa dönmeyin.

Göz Atma

Göz atma tekniği; okumaya başlamadan önce kitabın okumaya başlayacağınız sayfasını gözden geçirin, başlıklar paragraf giriş ve sonlarını okuyun ve bunları zihninizde toplayın.

Bol Kitap Okumak

Bol kitap okumak en doğal hızlı okuma tekniğidir. Ne kadar çok kitap okursanız görme yetiniz o kadar hızlı gelişir. Kelime hazneniz artar ve geçişleri artık otomatik olarak tanımlamaya başlarsınız.

Çok okumak okumayı sağlar. Bizi diğer canlılardan ve makinelerden ayıran tek şey okuyabilmemizdir.

Kendine Güven

Hızlı okuma tekniklerini öğrenmek istiyorsanız öncelikle kendinize güvenmelisiniz. Okuduğunuz anlamama kaygısı ile başa dönmeden hedefinize doğru ilerlemelisiniz.

5N1K Nedir?

Kitabı veya metni okurken kim, ne, nerede, nasıl, ne zaman sorularını mutlaka aramalısınız Beyninize sınıflandırma yapması için fırsat sunmuş olursunuz.

Beynimizin çalışma sistemi bilgileri çok kolay şekilde örgütleyerek kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya atması şeklinde çalışır.

5N1K tekniği genelde gazetecilerin kullandığı bir hızlı okuma tekniğidir. Bir gazetecilik terimidir. Haberin nerede, kim tarafından sorularının cevaplanması olayına denilir.

İztaşı Koyma Tekniği

Okumaya başlamadan ilk önce uygulamanız gereken önemli teknik iztaşı koyma yani metne göz atmanızdır. Bu durumda tüm metin okunmaz. Başlıklar, alt başlıklar, üst ve alt paragraflara göz atılır. Özet alanı varsa ön okuma yapılmalıdır. Anahtar kelime araştırması yapılır varsa altına işaret bırakılarak yeniden yakalamak kolay gerçekleşsin.

Hızlı Okuma Tekniklerinin Faydaları Nelerdir?

Okurken kitabı ve okuduklarınızı sorgulamak da çok ayrı bir tekniktir. Standartların dışında bilgiler var mı? Fikirlerinize uymayan yerleri var mı gibi soru yağmuruna tutarak okumak farklı yerlere çıkmanıza neden olur.

” Konsantrasyon ve dikkatiniz çok iyi şekilde artar

” Okuyarak anlama hızınız yükselir

” Okuma hızınız 3 kat daha artar

” Kısa sürede çok fazla kitap okuyabilirsiniz

” Sınavlara eskiye nazaran daha az çalışıp çok şey öğrenebilirsiniz

” Görme yeteneğiniz gelişir bir yere baktığınızda çok şeyi aynı anda görürsünüz

” Genel kültürünüz ve bilginiz artar

” Zihniniz gelişerek daha hızlı düşünüp karar verirsiniz

” Okul ve iş hayatında başarıyı yakalarsınız