Emlakİnşaat

İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeks sonuçları açıklandı

İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeks sonuçları açıklandı.

Türkiye İMSAD tarafından Ekim 2021 dönemine ait İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Bu dönemde inşaat malzemeleri ihracatında yüksek performansın devam ettiği görüldü.

Rapora göre, Ekim 2021 döneminde inşaat malzemeleri ihracatı değer olarak 2.79 milyar dolar, miktar olarak 5.38 milyon ton seviyesinde görüldü. Raporda, inşaat malzemeleri sanayi ihracatının küresel tedarik zincirlerindeki değişimden olumlu etkilenmeye devam ettiği ancak salgının dördüncü dalgasının yükselen etkilerinin meydana geldiği pazarlarda, Ekim ayında kısıtlamaların olduğu belirtildi.

İnşaat malzemeleri sanayi ortalama senelik ihracat birim fiyatı Ekim ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40.5 oranında yükseliş gösterdi. Geçen yılın Ekim ayında ihracat birim fiyatları 0.37 dolar/kilogram civarında görülürken bu yıl 0.52 dolar/kilogram seviyesine çıktı.

Rapora göre, küresel tedarik zincirlerindeki değişim Türkiye’ye yönelik inşaat malzemeleri talebini yüksek tuttu. Türkiye’nin bu dönemde özellikle Avrupa kaynaklı ek bir taleple karşılaştığı, Avrupa pazarlarındaki yavaşlama olmasına karşın Türkiye’nin ihracatını artırdığı belirtildi.

İTHALATA DÖVİZ KURU ETKİSİ

Ekim 2021 döneminde inşaat malzemeleri ithalatı 642 milyon dolara düştü. Döviz kurlarındaki artışın ithalatta yavaşlamaya neden olduğu belirtildi. Ekim ayında inşaat malzemeleri ithalatı 200 bin 484 ton oldu. Miktar olarak da ithalat, bir önceki aya göre düşüş gösterdi.

ALT SEKTÖRLERDE CANLILIK SÜRÜYOR

Türkiye İMSAD raporuna göre, inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla kuvvetli bir şekilde artış gösterdi. Bu dönemde hem talep artışı hem de küresel fiyat artışları alt sektörlerin ihracatlarını olumlu bir şekilde etkiledi.

Ekim 2021 döneminde demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları, geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 45,5 oranında arttı. Mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 23 yükselirken elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 19, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 36.2 ve prefabrik yapıların ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 30.9 oranında arttı.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeks sonuçları açıklandı.