Gündem

İsrail, Hizbullah’ın çağrı cihazlarını hackleyip uzaktan Patlattı

Lübnan’da çağrı cihazlarının patlaması sonucu 2.500’den fazla kişi yaralandı ve dokuz kişi öldü

Salı günü Lübnan’da çağrı cihazında meydana gelen patlamalarda en az dokuz kişi hayatını kaybetti. Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abiad, ülke genelinde bazıları ağır olmak üzere 2.750 kişinin yaralandığını söyledi. 200’e yakın yaralının durumu kritik.

Reuters haber ajansının güvenlik çevrelerinden edindiği bilgiye göre, normalde kısa mesaj almak için kullanılan çağrı cihazları yaklaşık bir saat içinde patladı. Hizbullah kaynakları, çok sayıda örgüt üyesinin yaralandığını söyledi. 

Örgüte yakın bir kaynak, yaralılar arasında Hizbullah’ın seçkin bir birimi olan Radwan Gücü üyelerinin ve üst düzey milis yetkililerinin de bulunduğunu doğruladı. Eş zamanlı patlamaların nedenleri araştırılıyor. Basında çıkan haberlere göre, İran’ın Lübnan Büyükelçisi Moschtaba Amani’nin de radyo alıcısının patlaması sonucu yaralandığı belirtildi.

İran İslam Cumhuriyeti Hizbullah’ın önemli bir müttefikidir. Yerel basında Beyrut’un güney banliyöleri ve güney Lübnan’da patlamalar olduğu bildirildi.

Görgü tanıkları Beyrut sokaklarında panik yaşandığını bildirdi. Çok sayıda ambulans görev başındaydı. Lübnan Sağlık Bakanlığı tüm hastaneleri yüksek alarma geçirdi ve insanları radyo kullanmamaya çağırdı. Bakanlık ayrıca kan bağışı çağrısında bulundu. İsrail’in, Hizbullah savaşçılarına saldırı amacıyla bu cihazları kasten patlatmış olabileceğinden şüpheleniliyordu.

Başlangıçta İsrail ordusundan herhangi bir yorum yapılmadı.İsminin gizli kalmasını isteyen bir Hizbullah yetkilisi, İsrail’le yaklaşık bir yıl süren savaşta yaşanan “en büyük güvenlik fiyaskosundan” bahsetti. 

ACİL SERVİSLER DOLDU!

Lübnan Sağlık Bakanlığı, acil servislere gelen yüksek sayıda yaralılarla ilgilenmek için tüm sağlık çalışanlarına görev yaptıkları sağlık merkezine gitmeleri talimatı verdi.

Lübnanlılardan kan bağışı yapmalarını talep eden Sağlık Bakanlığı, yollarda ambulanslara öncelik verilmesi çağrısı yaptı.

Sağlık Bakanlığı, personelinden ve vatandaşlardan çağrı cihazları kullanmamasını istedi.