Ekonomi

Kafe ve restoranlar için verilecek ciro desteğinde tüm detaylar belirlendi!

Kafe ve restoranlar için verilecek ciro desteğinde tüm detaylar belirlendi!

Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirler gereği kapatılmasına karar verilen kafe ve restoran gibi işletmelerin yaşadıkları ciro kaybına devlet desteği yapılmasına karar verildi.

Hükümetin aldığı kararla birlikte ciro kaybı yaşayan işletmelere ödenmesi planlanan ciro kaybı desteği ile işletme sahipleri biraz da olsa nefes alacaklar.

Hazırlanan tebliğe ilişkin yasanın Resmi Gazete’de yayımlanması sonrası ise ödenecek destek miktarları ile ilgili başvuruların nasıl yapılacağı hakkında detaylar da belirlendi. Söz konusu tebliğde 2019 yılından önce ya da 2019 yılı boyunca işletmesine devam eden ve 27/1/2021 tarihinden itibaren de mükellefiyetleri faal olan, 2019 yılındaki cirosu 3 milyon TL ve altında olup da 2020 yılındaki cirosunun yüzde 50 ve üzerinde bir oranla azalan KDV mükellefiyeti olan tüm kafe ve restoran işletmeler faydalanacak.

Esas faaliyet konuları kapsamında sadece bir kez yararlanabilecek olan işletmeler için ciro kaybı desteğinin tek seferde 2 bin TL’den az ve 40 bin TL’den fazla olmamak şartı ile 2020 yılı cirolarının 2019 yılındaki ciroları arasında azalma gösteren tutarın ortalama yüzde 3’ü olarak ödeneceği aktarıldı.

Destek programına başvuracak olan işletme sahiplerinin bir aydan az olmamak kaydı ile Ticaret Bakanlığı’nın resmi ‘www.turkiye.gov.tr’ internet sitesi üzerinden başvuruda bulunacakları belirtilirken başvurunun işletmeyi temsil eden veya temsile yakın kişiler tarafından yapılacağı ve eki taahhütname ile birlikte elektronik ortamda onaylanacağı ifade edildi.

Bu Tebliğe ilişkin ciro kaybı desteği almak isteyen işletmeler tarafından yapılabilecek itirazlar ise başvuru tarihinden sonraki 10 gün içerisinde İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne yapılacağı ve itirazların değerlendirilmesiyle ilgili sonuçlarda ise vergi dairesi kayıtlarının esas alınacağı aktarıldı.