Teknoloji

Kaspersky yazılımının şüpheli değişimi!

Kaspersky’nin antivirüs yazılımı kısa süre önce ABD pazarından çekildi. Müşteriler, sormadan yedek parçaları aldılar. Arkasındaki şirket pek güven uyandırmıyor.

Hızlı, kaynak tasarrufu sağlayan ve güvenli: Kaspersky’nin aynı adlı antivirüs programı, Almanya’da Truva atları ve virüsler gibi zararlılara karşı da güvenilir koruma olarak değerlendirildi. Ancak son yıllarda Rus şirketine artan şüpheyle bakılıyor. Artık ABD’de piyasadan kaldırılıyor ancak müşterilere genellikle beklenmedik bir hediye bırakıyor.

Reddit’teki bir kullanıcı, “Kaspersky dün gece bilgisayarımdan kendisini sildi. Bunun yerine UltraAV ve UltraVPN’i yükledi” dedi. Kişi yalnız değil: Şirket, Techcrunch’a yaptığı açıklamada tüm ABD müşterilerinin Kaspersky yerine alternatif yazılımı alacağını doğruladı. Müşterilerin çoğunu ama tabii ki hepsini değil, bu hareket konusunda bilgilendiren bir e-posta, “Hiçbir şey için endişelenmenize gerek yok” garantisini veriyor.

Kaspersky, Rus kökleriyle ve bunun sonucunda ortaya çıkan korkularla mücadele ediyor

Kaspersky ve güvenlik

İstenmeyen kurulum nedeniyle etkilenenlerin kendilerini biraz rahatsız hissetmeleri anlaşılabilir bir durumdur. Kaspersky’nin sadece kendisini kaldırmakla kalmayıp, anti-virüs programı gibi sisteme bu kadar derin kök salmış yazılımları da sormadan yükleyebilmesi, birdenbire koruma programlarının bilgisayarlarımız üzerinde ne kadar güçlü olduğunu fark etmemizi sağlıyor. 

Kaspersky, saçma bir şekilde, şirketin ABD’de sorunlarına yol açan argümanları destekliyor. Şirketin Rusya’dan gelmesi ve çalışabilmesi için programının sistemlere derinlemesine entegre edilmesi gerektiğinden, Alman Federal Bilgi Güvenliği Bürosu (BSI), 2022 gibi erken bir tarihte bu programın kullanılmasına karşı uyardı. . ABD’de bir adım daha ileri gittiler: ABD Ticaret Bakanlığı, Haziran ayında yazılımı ulusal güvenlik riski olarak değerlendirdi. Ve satışı yasakladı. 

Kaspersky yazılımının şüpheli değişimi

Ancak sonuçta ortaya çıkan pelerin ve hançer operasyonunun onurunu kurtarmak için fazla bir şey yapması pek olası değil. Ayrıca değiştirme programını çok az kişinin duyduğu bir rol de oynuyor: UltraAV kısa bir süredir piyasada olduğundan yerleşik güvenlik programlarından biri değil. Bu kendi başına kötü olmazdı. Ancak uzmanlar arasında bile program bir sır olarak kalıyor.

Şirketin rakiplerinden biri The Register’a “Antivirüs işi aslında oldukça bağlantılı” dedi. “Bu kadar büyük bir bilinmeyenin olması son derece sıra dışı.” Sektör, UltraAV ve onun işletme şirketi konusunda oldukça şüpheci. “Genellikle birbirinizi tanıyorsunuz ya da en azından birbirinizi tanıyorsunuz, dolayısıyla diğer tüm rakipler hakkında bir şeyler söyleyebilirim. Her şeyin tamamen radarın altında gerçekleşmesi artık konuşulacak bir konu.”

Sektörde şüphecilik

UltraAV’ın arkasındaki şirket, kendisi de Aura adlı başka bir şirket tarafından satın alınan Pango’dur. Resmi olarak Boston merkezli olan şirketler hakkında çok az şey biliniyor. Sistemlere kapsamlı erişim nedeniyle aslında güvene dayalı bir işletmede bu alışılmadık bir durumdur. 

Buna ek olarak, UltraAV şu ana kadar sektördeki en temel güven önlemlerinden birini engelledi: şirketler çoğunlukla kendi aralarında açık kartlarla oynuyor, yetenekleri ve güvenliği kanıtlamak için birbirlerine program kodunu test etmelerine izin veriyor. Ancak Pango buna henüz aynı ölçüde izin vermedi. Koruma programlarının denetlenmesine yönelik bağımsız bir kuruluş olan AMTSO tarafından henüz bir denetim gerçekleştirilmedi.

Antivirüs programının yanında bir VPN’in de kurulu olması da şüphe uyandırıyor. Teknoloji, İnternet isteklerinin kaynağını gizlemek ve örneğin içeriğin devlet tarafından engellenmesini atlatmak için kullanılıyor. Ancak çok önemli bir dezavantajı da var: Tüm trafik yazılım operatörü üzerinden yönlendirildiği için kullanıcıların internette ne yaptığını tam olarak anlayabiliyorlar. Bu nedenle hizmete güvenebilmeniz gerekir; bu da yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı kolay değildir.

Yazılım satıcısı Ari Fleischer Techcrunch’a “Kaspersky’den rahatsız oluyorum” dedi. Şirketi Teknik Zorluklar, Kaspersky’nin ABD’deki resmi ticaret ortağıydı. “Kullanıcıların bilgisayarlarına asla yazılım yüklememeliydiniz. Ben şahsen her iki programı da hemen kaldırdım.” Müşterilere de aynısını tavsiye ediyor.

Haber tercümesi : google translate

editör:Malte Mansholt

Haber kaynak: stern.de/digital/