Emlakİnşaat

Konut kredisi faizlerinde yeni indirimlerin olup olmayacağı sektörde merak ediliyor

Konut kredisi faizlerinde yeni indirimlerin olup olmayacağı sektörde merak ediliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Ekim ve Kasım toplantılarında repo faizlerinde indirime gidilmesinden sonra kamu bankalarının konut kredilerinde faiz indirimleri olmuş, bu gelişmeler sonrasında konut satışlarında biraz olsun canlılık yaşanmıştı.

Merkez Bankası’nın Aralık ayı Para Politikaları Toplantısı yarın düzenlenecek. Bu toplantıda yeni bir faiz indiriminin olup olmayacağı merak ediliyor.

Kamu bankaları tarafından sunulan konut kredilerinde değeri 1 milyon TL’ye kadar olan sıfır konutlar için yüzde 1.20, değeri 1 milyon TL’nin üzerinde olan konutlar için yüze 1.29 faiz oranı uygulanıyor.

İPOTEKLİ SATIŞLARDA BÜYÜK ARTIŞ

Kasım 2021 dönemine ait konut satış verileri dün açıklandı. Bu dönem için özellikle konut kredisi faiz indirimleri sonrasında ipotekli satışların durumu merak ediliyordu.

Kasım ayında ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 oranında artış göstererek 39 bin 366 adet oldu. İpotekli satışların toplam satışları içerisindeki payı ise yüzde 22 olarak görüldü.

Bu dönemde en fazla ipotekli konut satışının 8 bin 099 ile İstanbul’da yapıldığı görüldü. İstanbul’daki ipotekli konut satışları, yıllık bazda yüzde 61 oranında artış yakaladı.

Bu satış türünde İstanbul’dan sonra en fazla satış 4 bin 857 ile Ankara’da oldu. Bu şehri sırasıyla 2 bin 750 satışla İzmir, bin 586 satışla Bursa, bin 528 satışla Antalya, bin 215 satışla Tekirdağ, bin 152 satışla Kocaeli takip etti.

Konut kredisi faizlerinde yeni indirimlerin olup olmayacağı sektörde merak ediliyor