Güncel

Mart ayında kapatılan Kuaför ve Berberler ne zaman iş başı yapacaklar?

Pek çok kişi yaklaşık 1 aydır kapalı olan kuaförler ve berberlerin açılacağı günü iple çekiyor.

Ekonominin normalleşmesi için planlamalar yapılmaya başlandı. Türkiye’de de hayatın normalleşmesi için planlamalar üzerinde çalışılıyor. Bilim Kurulu izin verirse berber ve kuaförler dükkanlarını açmak istiyor. Hafta içinde bu konuyla ilgili olarak iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, sektör temsilcileriyle bir dizi toplantı gerçekleştirecek. Görüşmelerden çıkacak öneriler Bilim Kurulu’na iletilecek. Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve İçişleri Bakanlığı’nın da ‘izin’ vermesi durumunda ilk olarak berber ve kuaförlerin kontrollü şekilde açılabileceği belirtiliyor.  

BERBERLER NE ZAMAN AÇILIR? KUFÖRLER NE ZAMAN AÇILACAK? 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, mayısta esnafın yavaş yavaş dükkanlarını açmaya başlamasının şart olduğunu söyledi. Palandöken, “Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı görüş istedi. Biz de önce ‘berber ve kuaförler açılsın’ önerimizi ilettik. Saat başı iki müşteri alacak şekilde hijyen ve sosyal mesafe kurallarını bozmadan günde 12 müşteriye kadar hizmet verebilirler” dedi. Kadıköy’de berberlik yapan Koray Erkocaman bir an önce dükkanlarını açmak için resmi açıklama beklediklerini söyledi. “Evde çalışan tek kişi benim. Birikmiş paramız da yok. Dükkanı açarsak rahat nefes alırız” diyen Erkocaman, ticaretin kurallara uyularak devam edebileceğini kaydetti. Levent’te güzellik merkezi işleten Selma Güzelyurt ise “İşyerlerimizi açmamıza izin verirlerse günde kısıtlı randevuyla çalışmaya başlayabiliriz. En azından hem vatandaş hem de biz bir miktar rahatlarız” ifadelerini kullandı. Korona virüs tedbirleri kapsamında 21 Mart’ta kapatılmalarına karar verilen kuaförler sıkıntılı günler yaşıyor. Vatandaşlar ise kuaförlerin ne zaman açılacağını merak etmekte. Ankara Ticaret Odası ve Artistik Kuaförler Derneği üyesi Hakan Kutlugün, mayısın ilk haftası çalışmaya hazırlandıklarını söyledi. 

Yeni tip korona virüs(Kovid-19) salgınına karşı kapatılan kuaförlerin ve berberlerin ne zaman açılacağına dair Ankara Ticaret Odası ve Artistik Kuaförler Derneği üyesi Hakan Kutlugün, mayısın ilk haftası çalışmaya hazırlandıklarını ifade etti. Öte yandan Kutlugün, sektörün beklentilerinin ve önerilerinin neler olduğunu Hürriyet’e anlattı.

Randevu sistemi ile çalışmak istediklerini, bunun için her türlü hazırlığın sürdüğünü belirten Kutlugün, “İçişleri Bakanlığı ve Bilim Kurulu’ndan izin istiyoruz. Mayısın ilk haftası çalışmaya hazırız” diyor.

ÇALIŞMA ALANLARI BİR BUÇUK METRE MESAFEDE OLACAK

Ankara Ticaret Odası ve Artistik Kuaförler Derneği üyesi Hakan Kutlugün, mayısın ilk haftası çalışmaya hazırlandıklarını söyledi. 

Hakan Kutlugün, kontrollü ve randevu sistemi ile yapmayı planladıkları çalışmanın detaylarını ise şöyle aktarıyor:

* Salonun genel hijyeni ve gelen müşteriler için hijyen şartları.* Müşteri ve personelin ateş ölçer kontrolü ile sağlık durumunun takibi.
* Çalışma alanlarının en az bir buçuk metre mesafede olması.
* Çalışanlar ve müşteriler için tek kullanımlık maske, eldiven tedariği.
* Her müşteri için tek kullanımlık penuar, siperlik servisi.
* Çalışma araçlarının (fön, fırça, tarak vs.) müşteri saçlarının yıkanması şartı ile kullanılması.
* Tüm alanların hava sirkülasyonunun sürekliliği.
* Tuvalet, bekleme alanları ve kasa alanına yönelik tedbirler.
* Personel dinlenme ve yemek alanlarının yeterliliği.
* İkaz, uyarı ve bilgilendirmeler.

HER 100 METREKAREYE ÜÇ MÜŞTERİ

Hakan Kutlugün’ün metrekareye göre mesafelerle ilgili tavsiyesi ise şöyle:
* 100 metrekare olan salon için üç müşteri.
* 200 metrekare salon için altı müşteri.
* 300 metrekare salon için dokuz müşteri.

KUAFÖRLER, GÜZELLİK SALONLARI VE BERBERLER AÇILIYOR MU?

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova tarafından aktarılan bilgiye göre de, kuaförler ve berberlerin biraz daha ileri bir tarihte; haziran başında açılması öngörülüyor