GündemSağlık

Pandemi’de kritik iki hafta! Hedef yüzde 50 gerileme

Pandemi’de kritik iki hafta! Hedef yüzde 50 gerileme

Kısıtlamalar neticesinde vaka sayılarındaki düşüş oranının iki haftada yüzde 50 olması, 30 günde ise 20 binin altına inmesi hedefleniyor.

Alınan bilgiye göre, vaka sayılarını kontrol etmek için alınan yeni kararlar, bazı bilim kurulu üyeleri ve uzmanlar tarafından yetersiz görülüyor. Önlemlerin takibi ve denetimi de sonuç alınması için büyük önem taşıyor. Yapılan değerlendirmelerde, kararların sonuçları birden fazla açıdan ele alınacak. İlk etapta, olumlu sonuçların ilk 10 günde görülmesi düşünülüyor. Ancak asıl verilerin ikinci haftadan sonra kendini göstereceği belirtiliyor. Gerilemenin beklendiği kadar olup olmadığı gözlemlenecek.

Bir Ay’da 20 bin’e düşer

Yapılan tahminlerde, bu hafta sonu itibariyle vaka sayısının plato çizmeye başlayacağı düşünülüyor. Önümüzdeki haftadan itibaren düşüş eğiliminin görülmesi hedefleniyor. Genellikle akut dönemin 6-8 hafta olduğu, Türkiye’nin yaşadığı üçüncü dalga döneminin son haftasına girildiği söyleniyor. Platonun ardından da hızlı gerileme olması ihtimali bekleniyor. 30 günlük sürenin sonunda da 20 binli rakamların altına inilmesi hedefleniyor.

Ağır hasta sayıları belirleyecek

Gerçekleştirilen toplantılarda, hedeflendiği gibi vaka sayılarının 20 bine düşmesinin pandeminin daha kolay yönetilmesi demek olduğu belirtiliyor. İki hafta sonunda vaka seyrinin istenildiği gibi olması durumunda mevcut önlemlerin bayram sonuna kadar devam edecek, sonraki dönem için ayrıca değerlendirme yapılacağı belirtiliyor. Bu değerlendirmelerde, özellikle ağır hasta sayılarının baz alındığı söylendi. Ağır hasta sayısının kasım-aralık aylarında olduğu gibi 5 binli rakamlara çıkması halinde, yeni önlemler gündeme getirilecek. Azalma beklendiği gibi gelişmezse, haziran ayını da kapsayacak yeni düzenlemeler yapılacak.

Pandemi’de kritik iki hafta! Hedef yüzde 50 gerileme