Sağlık

Sağlık için Günde Bir Limon yiyin…

Limon

Limon yemenin faydaları nelerdir?  Limon hoş kokusu, içindeki bileşenler nedeniyle temizlik ürünleri ve kozmetik malzemeleri dahil pek çok alanda kullanılır. Limonun hem kabuğundan hem de suyundan yararlanılabilir.

Demlenmiş bir fincan kahvenin içerisine birkaç damla limon suyu ekleyerek limonlu kahve hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda limonlu kahve kürü için de, 1 tatlı kaşığı toz kahvenin içerisine birkaç damla limon suyu ve 1 çay kaşığı bal ekleyerek kolayca hazırlayabilirsiniz

Sağlık için Günde Bir Limon yiyin
  • Limonlu Su Ne İşe Yarar?

Öncelikle su, beslenmede hayati bir öneme sahiptir. Herkesin günlük ortalama 2.5 – 3 litre su tüketmesi yaşamsal faaliyetlerin çoğu için elzemdir. Su tüketimini kolaylaştırmak için sevilen sebze ve meyvelerden faydalanılabilir. Serinletici etkisi olan ve beslenmeye fazladan antioksidan ve c vitamini kaynağı olan limon suyunu içme suyuna doğrudan ekleyerek limonlu su elde edilir. Limonlu su tüketmek şekerli ve gazlı içeceklerin tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur. Limonlu su içmenin faydaları bununla da bitmez. Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar. Bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda tüketilmesinde fayda vardır. Limonun içinde bulunan sitrat böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Limon ayrıca romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde de etkilidir. Cilt sağlığına iyi geldiği gibi saç bakımı için de sıklıkla tercih edilir. İçerdiği bioflavonoidler sağlık için önem taşır.

  • Limon Suyunun Faydaları Nelerdir?

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan limonun faydaları cilt sağlığından böbrek sağlığına kadar oldukça fazladır.

  • Düzenli tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.
  • İçerdiği C vitamini ile bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarında tedaviye ek olarak kullanılabilir.
  • Limon suyu içerdiği sitrat nedeniyle böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Böbrek sağlığını destekler.
  • Demir emilimini artırarak aneminin önlenmesine yardımcı olur.
  • Kolajen sentezini desteklediği için cilt sağlığına faydalıdır.
  • Vücuttan toksinlerin ve ödemin atılmasına yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin düzeltilmesine yardımcı olur.
  • Karaciğer fonksiyonlarının çalışması için destek verir.
  • Su tüketimini kolaylaştırır.
  • Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde rol oynar.
  • Böbrek Taşı Oluşumunu Önleyebilir

Böbrek taşları, atık ürünlerin kristalleşip böbreklerde birikmesiyle oluşan küçük yumrulardır. Oldukça yaygındır ve bir kez böbrek taşı döken, bu durumu genellikle tekrar yaşar. Sitrik asit, idrar hacmini ve pH’ını artırarak böbrek taşı oluşumuna daha az elverişli bir ortam yaratır ve böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir

  • Limon Suyunun Besin Değeri Nedir?

50 gram kadar bir limondan çıkan suyun kalori değeri 12 kcal kadardır. 0,2 gram lif içeren limon suyu 1,13 gram meyve şekeri içerir. Protein miktarı 0,18 gram olan limon suyu 58 mg potasyum içerir.

  • Limonlu Su Zayıflatır Mı?

Her gün limonlu su tüketmek zayıflamayı destekleyebilir.

• Sağlıklı yaşam ve ideal kilonun korunmasında yemeklerin yanında ve gün içinde tüketilen içeceklere de dikkat edilmesi gerekir. Özellikle söz konusu içecekler olunca kalori ve basit şeker içeriği düşündüğünüzün çok üzerinde olabilir. Bir bardak(200 ml) kola ortalama 80 kcal ve 1 bardak (200 ml) meyve suyu ortalama 110 kcal kadardır. Bunların yanında suyunuza veya maden suyuna ekleyeceğiniz limon 8 kcal kadardır. Gazlı ve şekerli içecekler yerine limonlu su tüketmek ekstra kalori alımının önüne geçecektir. Limon suyunun kalorisi yok denecek kadar az iken gazlı ve şerbetli içeceklerin kalorisi oldukça yüksektir Besin değeri düşük, basit şeker oranı yüksek, sağlıksız sayılan bu içecekleri tüketmekten vazgeçemiyorsanız limondan yardım almayı deneyin. Suyunuza ya da maden suyuna ekleyeceğiniz limon gazlı ve şekerli içecekler için bir alternatif olabilir. Lezzeti artırmak için bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Ballı limonlu su öksürük ve boğaz ağrılarının iyileşmesine de yardımcı olur.

Limon suyu metabolizmayı geçici olarak hızlandırarak kalori yakmaya yardımcı olur. Bu yöntem kilo vermenizi destekleyebilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye ek olarak tüketilebilir. Metabolizmayı kalıcı olarak hızlandırmanın tek yolu vücut kas kütlenizi artırmaktadır.

Yapılan çalışmalara göre limonlu su tüketmek tok hissetmeye yardımcı olur. Yemeklerden önce tüketeceğiniz limonlu su tokluk hissi oluşmasına yardımcı olarak fazla tüketimin önüne geçebilir. Tokluk hissinizi artırmanın bir diğer yolu yiyecekleri iyi çiğnemekten geçer. Her lokmayı ortalama 20 defa çiğnemeye gayret ettiğinizde tüketim miktarınız azalacaktır. Tokluk sinyalleri beyne ilk 20 dakikadan sonra gider. Öğünlerinizi iyi çiğneyerek yavaş yavaş tüketmek daha az tüketerek doymanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kompleks karbonhidratlar dediğimiz sebzelerden, sağlıklı yağlardan ve kaliteli proteinlerden oluşan dengeli ve menüler daha doyurucu olduğu gibi sağlıklı beslenme için de oldukça önemlidir.

Limon suyu içmek su tüketimini artırabilir. Sağlıklı bireylerin günlük ortalama 2.5-3 litre su tüketmesi gerekir. Kg başına 35-40 ml su tüketmek gerekir.

Kişisel su tüketiminizi hesaplamak için mevcut kilonuzu 30-35 ile çarparak günlük tüketmeniz gereken su miktarını ml cinsinden hesaplayabilirsiniz. Sıcak havalarda, terleme durumu gibi özel durumlarda fazladan su tüketilmesi gerekir. Su tüketimi herkes için kolay olmayabilir. Su tüketmekte zorlanan bireyler sularını daha lezzetli ve ferahlatıcı hale getirmek için limondan faydalanabilir.

Sağlık için Günde Bir Limon yiyin
  • Limonun Cilde Faydaları Var mıdır?

Limonun cilde faydaları, doğal asitli yapısı ve C vitamini içeriği ile ilgilidir. Akne tedavisinde astringent özellikleriyle yağ ve iltihabı azaltabilir. Limonun alfa hidroksi asit (AHA) içeren sitrik asidi, siyah nokta gibi akne oluşumuna yol açan ölü cilt hücrelerini parçalayabilir. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde, inflamatuar akneye yol açan propionibacterium acnes bakterilerini baskılayabilir. Ayrıca, leke veya saç açma ve psoriasis ile kepek tedavisinde de faydalı olabilir.2

Ancak, limonun yüze faydaları olsa da cilt için kullanımı yan etkilere de neden olabilir. Çünkü limon, özellikle hassas ciltli kişilerde aşırı kuruluk, kızarıklık ve soyulma gibi cilt tahrişlerine yol açabilir. Bu nedenle limon suyunun ya da limon yağının cilde faydaları olsa da kullanmadan önce mutlaka bir dermatoloğa danışılmalıdır. Ayrıca limonun cilde teması ve güneşe maruz kalma sonucunda ortaya çıkan inflamatuar bir reaksiyon olan fitofotodermatit riskini de artırabilir. Bu da kızarıklık, şişme ve kabarcıklanma gibi semptomlara neden olabilir. Son olarak limon uygulamasından sonra güneşe çıkmak cilt yanığı riskini artırdığı için limon kullanımından sonra direkt güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır

  • Limonlu Su İçmek Yağ Yakar Mı?

Kalıcı kilo vermenin tek çözümü yağ kaybı sağlamaktır. Bu yüzden kilo verme ihtiyacı hisseden herkes yağdan kilo vermenin yöntemlerini araştırır. Limonlu suyun yağ yaktığı söylentileri maalesef doğru değildir. Limonlu su doğrudan yağ yakmaz. Kilo vermeyi destekler. Sizi diyete motive edebilir. Sindirim sorunlarına iyi gelir. Ama doğrudan yağ yakması mümkün değildir. Sağlıklı beslenmeye ek olarak tüketilebilir. Yağ yakmanın formülü ise enerji açığı oluşturmaktan geçer. Yani gün içinde harcadığınız kalori aldığınız kaloriden fazla olmalıdır. Bunun için dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına, daha fazla kalori harcamaya, düzenli uyku gibi etkenlere ihtiyaç duyulabilir. Sağlıklı bir beslenme programı ve kalıcı kilo vermek için diyetisyeninizden destek alabilirsiniz.

  • Limonda En Çok Hangi Vitamin Bulunur?

Limon, en çok C vitamini içeren meyvelerden biridir. Ortalama bir limonda yaklaşık 30-50 mg arasında C vitamini bulunur. Bu da yetişkin bir insan için önerilen günlük C vitamini alımının yaklaşık yarısını karşılar. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirme, cilt sağlığını iyileştirme, antioksidan etki yaratma ve demir emilimini artırma gibi önemli işlevlere sahiptir. Limon ayrıca B vitaminleri, potasyum ve diğer antioksidanlar gibi farklı besin maddeleri de içerir ancak daha çok C vitamini miktarı ile öne çıkar.

  • Limonun Besin Değerleri Nelerdir?

Limonun besin değerleri, içerdiği zengin vitamin ve minerallerle dikkat çeker. 58 gram ağırlığındaki bir limon, yaklaşık olarak 16.8 kalori enerji ve 5.41 gram karbonhidrat içerir; bunun 1.45 gramı şekerdir. Ayrıca limon;

  • 15.1 mg kalsiyum, 
  • 0.35 mg demir, 
  • 4.6 mg magnezyum, 
  • 9.3 mg fosfor, 
  • 80 mg potasyum, 
  • 0.2 mcg selenyum, 
  • 30.7 mg C vitamini, 
  • 6.4 mcg folat, 
  • 3.0 mg kolin, 
  • 0.6 mcg A vitamini, 
  • 6.4 mcg lutein ve zeaksantin içerir. 

Limon, aynı zamanda tiamin, riboflavin, B6 vitamini, pantotenik asit, bakır ve manganez gibi diğer besinleri de içerir.

  • Limon Suyunu Kimler Tüketmemeli?

Limon suyu güçlü asidik yapısı nedeniyle mide ve yemek borusu rahatsızlığı olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Limonlu su mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir, bu yüzden mide rahatsızlığı olan kişilerin aç karnına tüketmemesi ve miktarına dikkat ederek tüketmesi gerekir.

Hamilelerde tansiyon düşmesi sıklıkla yaşanabilen bir durumdur. Limonun kan basıncını düşürme etkisi hamilelerde tehlikeli olabilir. Tansiyon düşmesini tetikleyebilir. Buna bağlı olarak aritmi, taşikardi sorunu ortaya çıkabilir.

Limonun asidik yapısı diş yüzeyini aşındırabilir. Diş hassasiyeti yaşayan kişiler limonlu suyu bir pipet yardımıyla tüketebilir.

Yüksek tansiyonu olanların doktorlarına danışıp tüketmeleri gerekir. Ayrıca ilaçlarla etkileşime girebileceği için ilaç alımından iki saat önce ve sonra tüketilmemesinde fayda vardır.