Teknoloji

Tesla 2020’de Hedeflediği rakama Ulaştı! 2020’de 500 Bin Otomobil Üretti

Tesla 2020’de Hedeflediği rakama Ulaştı! 2020’de 500 Bin Otomobil Üretti

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Cumartesi günü yaptığı açıklamada 2020 yılında yarım milyondan fazla otomobil ürettiğini bildirdi; bu, sadece üç yıl önce ulaşılamaz görünen bir dönüm noktasıydı.

Kendi web sitesinde yayınladığı haber bülteni ile şirket, dördüncü çeyrekte 180.570 otomobil teslim ettiğini ve böylece 2020 için toplamda 499.550 satışa ulaştığını belirtti. Bu, elektrikli otomobil üreticisi için yeni bir kilometre taşı anlamına geliyor.

2020 satış toplamı, 2019’a göre yüzde 36’lık bir artışı temsil ediyor. Tesla’nın 2020’de 509.737 otomobil üretimi de 2019’a göre yüzde 40 arttı. Bu, salgına rağmen 2020’de büyümeye devam eden bir şirket için en son başarı. Bazı otomobil üreticileri pandemide satışlarda artış görürken, hiçbiri Tesla kadar büyük bir artış görmedi.

Satış rekoru olmasa bile Tesla CEO’su Elon Musk’ın övüneceği çok şeyi vardı – canlı bir hisse senedi, yeni fabrikalar ve bir dizi karlı çeyrek.

Analistler, yurtdışındaki güçlü talep işaretlerine dayanarak Tesla’nın son haftalardaki satışlarında yükselişe işaret etmişti.

Wedbush analisti Dan Ives, yatırımcılara yazdığı notta “Çin’de topladığımız temel gücün yanı sıra Avrupa ve ABD’de geç bir hamle göz önüne alındığında, 190.000 ila 200.000’in dördüncü çeyrekte ulaşılabileceğine inanıyoruz” demişti.

Rekabet Kızışacak

Yeni başlayan otomobil üreticisi muhtemelen 2021’de daha sert bir rekabetle karşı karşıya kalacak. Ford Motor kısa süre önce Mustang Mach E elektrikli spor aracını müşterilerine teslim etmeye başladı. Buna ek olarak saygın bir otomobil girişimi olan Rivian, önümüzdeki yaz bir elektrikli kamyonet ve bir SUV satmaya başlayacak. Diğer birkaç otomobil üreticisi de mücadeleye katılacak.

Tesla bu esnada hala kendi zorluklarıyla karşı karşıya. En karlı araçları olan Model S lüks sedan ve Model X SUV’nin satışları düştü ve düşük kaldı. Federal güvenlik düzenleyicileri de bu araçlardaki süspansiyon arızalarını araştırıyor. Şirket ayrıca araçlarının kalitesiyle ilgili sorularla da karşı karşıya. Ek olarak Tesla, Bay Musk’ın 2020’nin sonuna kadar bir milyon sürücüsüz Tesla’ya sahip olma konusundaki iddialı vaadinde çok az ilerleme kaydetmiş gibi görünüyor. Şirket henüz dünyaya sürücüsüz çalışabilen bir araba göstermedi.

Yine de şirket son dört çeyrekte kar bildirdi. Hisse senetleri S&P 500 endeksine eklendi ve hisse fiyatı 2019’un sonunda 100 $’dan daha düşükken geçen yıl 700$’ın üzerinde kapandı. Yatırımcılar Tesla’ya Toyota Motor, Volkswagen, General Motors ve Ford da dahil olmak üzere birçok büyük otomobil üreticisinin toplam piyasa değerinden daha fazla değer veriyor.

Tesla, geleneksel ve elektrikli otomobiller için dünyanın en büyük pazarı olan Çin’deki bir fabrikasında da üretimi artırdı ve bu satışların büyümesini sağladı. Şirket ayrıca Berlin ve Austin, Teksas yakınlarında fabrikalar inşa etmeye başladı. Musk, Teksas’ta Tesla’nın kamyonetini ve pille çalışan bir tır yapmayı planlıyor ve geçtiğimiz günlerde bu eyalete taşındığını söyledi.

haber kaynak:

https://www.technopat.net
İlker Şekercioğlu