İnşaat

TMB tarafından sektörün 3’üncü çeyrek raporu yayınlandı

TMB tarafından sektörün 3'üncü çeyrek raporu yayınlandı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından inşaat sektöründe yılın 3’üncü çeyreğinin değerlendirildiği ‘İnşaat Sektörü Analizi Raporu‘nun Ekim 2021 dönemi raporu yayınlandı.

Raporda, inşaat sektörünün pandemi kaynaklı düşük baz etkisine rağmen 2021’in ilk iki çeyrek döneminde senelik bazda sırasıyla yüzde 3,3 ile yüzde 3,1’lik oranlarda sınırlı büyüme kaydettiği hatırlatıldı.

Ayrıca senelik bazda sınırlı büyüme, çeyrek dönemler itibarıyla da ikinci çeyrekte kaydedilen yüzde 1,5’lik daralmanın, pandemi öncesinde de mevcut olan ve salgınla daha ağırlaşarak süren sorunlara belirttiğine dikkat çekildi.

TEŞVİK BEKLENİYOR

TMB tarafından hazırlanan raporda, sürdürülebilir büyüme için inşaat yatırımlarına hız kazandırılmasına ve yatırımlara yeterli ödenek sağlanmasına, sektör üzerinde geçen dönemde öngörülemez düzeyde artan girdi maliyetlerinin yarattığı baskının ve vergi yükünün azaltılmasına ihtiyaç olduğuna vurgu yapıldı.

Yılın ilk iki çeyreğinde Türkiye’deki toplam yatırımların sırasıyla yüzde 12.4 ve yüzde 20.3 arttığı belirtilirken buna karşın inşaat sektöründe yatırımların yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,4 gerilemiş, ikinci çeyrek dönemde de sadece yüzde 12.2 arttığı belirtildi. Raporda, hız kazanan aşılama çalışmaları sonucunda ekonomide kısıtlamaların kalkmaya başlamasıyla, ertelenmiş yatırımların da tekrar gündeme alınmaya başladığının görüldüğü ifade edildi.

STOK BÜYÜME HIZINDA AZALMA

Söz konusu raporda, konut sektöründe yeni inşaatların tamamlanarak kullanıma sunulmasına karşın stok büyüme hızında bir miktar yavaşlamanın olduğu belirtildi. Türkiye’de şu an yaklaşık 1.5 milyonluk konut stokununun olduğu hesaplandığı belirtilirken faiz oranlarındaki artışla birlikte değişen piyasa şartlarında yapı ruhsatındaki artış yarı yarıya hız kesmiş, alınan ruhsatlara rağmen sektörde yeniden proje arzında temkinli yaklaşımın sürdüğü kaydedildi.

TMB tarafından sektörün 3'üncü çeyrek raporu yayınlandı