Teknoloji

Türkiye, S-400’leri verip F-35 programına yeniden dahil olabilir

Türkiye, başlangıçta F-35 programına önemli bir ortak olarak katılmış, uçağın üretiminde çeşitli bileşenler sağlayarak katkıda bulunmuştu. Ancak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi alımı, ABD ve NATO müttefikleri arasında ciddi endişelere yol açtı. Bunun sonucunda ABD, 2019 yılında Türkiye’yi F-35 programından resmi olarak çıkardı.

Aradan geçen yıllara rağmen F-35 meselesi Türkiye gündeminde tartışılmaya devam etti. Son aylarda ise Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil olabileceği yönünde yeni iddialar, gündemden düşmüyor. Son olarak bir söylenti daha çıktı. İşte ayrıntılar…

Türkiye, S-400’leri verip F-35 alabilir

Yunan basınının önde gelen gazetelerinden eKathimerini, ABD’nin yaz aylarında S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili sorunu çözmek için Türkiye’nin füzeleri kendi topraklarında tutmasına resmen izin vereceği ancak kontrolünün ABD’ye devredileceği ayrıntılı bir teklif sunduğunu yazdı. Gazete, konuyla ilgili görüşmelerin ileri bir aşamada olduğunu iddia etti.

ABD’li yetkililer, Türkiye’nin F-35 programına yeniden katılabilmesi için iki öneride bulundu. Buna göre Türkiye’nin elindeki Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin ya ABD’ye devredilmesi ya da Adana’daki İncirlik Üssü’ne nakledilmesi isteniyor. Her iki durumda da ABD, bu sistemlerin kendi kontrolü altına girmesini istiyor.

Türkiye, ABD’nin teklifine olumlu bakıyor mu?

Kaynağa göre Türkiye’nin bu teklife yanıtı şu anki aşamada olumlu değil. Ancak New York’taki BM Genel Kurulu çerçevesinde görüşme gerçekleştirilecek. Bu görüşmeden bir sonuç çıkabilir. ABD’nin, Türkiye’nin F-35 programına geri dönmesini istediği belirtiliyor.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Türkiye, S-400’ler karşılığında F-35 programına geri dönmeli mi? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Haber:Emir Bolat

Haberin kaynağı ve Linki:https://shiftdelete.net/