Dünya

Vietnam Savaşı sırasında Temel Reis Operasyonu hakkında

1960’lardan beri ABD ve Rusya orduları meteorolojiyi değiştirerek onu bir silaha dönüştürmeyi düşünüyor. Siyaset bilimci Ben Cramer, bu cazibenin hala mevcut olduğunu açıklıyor.

Vietnam Savaşı sırasında, 1967 ile 1972 yılları arasında, Amerikan silahlı kuvvetleri, ‘Temel Reis’ Operasyonu sırasında, Ho Chi Minh Yolu’nu (Laos ve Kamboçya’dan geçen ve savaşçıları taşımak için kullanılan yol) yağmur yağdırmak ve sular altında bırakmak için meteorolojik silahlar kullandı. teçhizat).

Hava Keşif Filosu 54 tarafından Ho Chi Minh’de 2.500’den fazla yağmur görevi gerçekleştirildi, bu da yağmur mevsiminin 45 günden fazla uzamasına neden oldu!

Washington’daki Kongre’de skandal yaratan bu uygulamaların açığa çıkmasının ardından Amerikalılar ve Sovyetler, en azından bir iyi davranış kuralları benimsemek için bunlara son verme konusunda anlaştılar. BM Genel Kurulu’na, çevresel değişiklik tekniklerinin askeri veya diğer düşmanca amaçlarla kullanılmasının yasaklanmasına ilişkin bir Sözleşme taslağı, ENMOD lakaplı, ” çevresel değişiklik “ kelimesinin kısaltması olan bir sözleşme sundular 

Vietnam Savaşı veya İkinci Çinhindi Savaşı, Doğu Bloku ülkeleri olan Kuzey Vietnam, Çin ve Sovyetler Birliği ile ABD ve ABD destekçisi anti-komünist Güney Vietnam arasında yaşanan savaştır. Kore Savaşı’ndan sonra Soğuk Savaş’ın ikinci sıcak çatışması olmuştur. ABD, 1963-1973 yılları arasında savaşa dâhil olmuş ve 60.000 kadar asker kaybetmiştir. ABD kamuoyu, savaşa girilmesini sorgulamış ve savaştan sonra Anti-Amerikancılık yükselmiştir.

ABD Silahlı Kuvvetleri ve onunla eşgüdüm halinde davranan Güney Kore birlikleri savaş sırasında işkence, tecavüz, toplu infaz, sivillerin öldürülmesi ve kimyasal silah kullanmak gibi pek çok savaş suçu işlemiştir.

kaynak:https://tr.wikipedia.org/wiki/Vietnam_Savası

emlakdream.com.tr