Gündem

Hindistan’da buzul felaketi! Bilanço ağır

Hindistan’da buzul felaketi! Bilanço ağır

Hindistan’ın kuzeyinde yer alan Uttarakhand eyaletinde bir buzulun kopmasının ardından barajı yıkması sonrası büyük bir sel felaketi yaşandı. En az 14 kişinin hayatını kaybettiği, 150 kişinin ise kayıp olduğu öğrenildi.

Oluşan selin ardından 11 kişinin daha cesedine ulaşılmasıyla ölü sayısının 14’e çıktığını aktaran yetkililer, kaybolan en az 150 kişinin arandığı bilgisi verildi.

Chamoli polis yetkilileri, kaybolan kişilerin çoğunun hidroelektrik santrali projelerinde çalışanların olduğunu söyleyerek, selin ardından 15 kişinin kurtarıldığını belirtti.

Sel nasıl meydana geldi?

Himalayalar’daki bir buzulun kopması sonrası bölgedeki baraj yıkıldı, büyük sel suyu vadi boyunca durdurulamadı.

Kaybolan bazı kişilerin bölgede iki hidroelektrik santralindeki çalışanların düşünülüyor.

Çevredeki köyler boşaltılırken yüzlerce asker ve askeri helikopter bölgeye arama kurtarma çalışmaları için nakil edildi.

Nanda Devi buzulunun bir parçası Uttarkhand eyaletinin Tapovan bölgesinde kırılarak Dhauliganga Nehri’ne düştü. Buzulun düşmesinin ardından taşan nehir suları önüne geleni yıkıp geçti.

Ordu, polis ve arama kurtarma ekipleri bölgede sel sularına kapılıp kaybolan vatandaşları aramaya ara vermeden devam ediyor.

Arama kurtarma çalışmalarına 2 binden fazla görevlinin katıldığı öğrenildi.

AP’nin haberinde ekipler selden etkilenen hidroelektrik santrallerinden birinde yer alan tünelde mahsur kalan 37 işçinin sağ olarak kurtarılabilmesi için hummalı çalışma içerisinde.

Hindistan-Tibet sınır bölgesi askeri yetkililerinden H. Gurung, açıklamasında tünelin sel sularıyla birlikte moloz birikintiside getirdiği ve arama kurtarma ekiplerinin iş makineleri yardımıyla bu yığını kaldırarak mahsur kalan işçileri kurtarmaya çalıştığını belirtti.

Üst düzey bir Hint devlet yetkilisi de yaptığı açıklamada selden etkilenen iki santralde çalışan işçi sayısının tam olarak öğrenilemediğini, bu nedenle kayıp sayısında artış ya da azalmalar olabileceğini belirtti.

Su ile birlikte moloz yığınları da geldi

Bölgedeki evlerle birlikte Rishiganga ve Dhauliganga hidroelektrik projeleri de zarar gördü. Indian TV’ye konuşan bölge sakini Om Agarwal, ”Su akarken, bir toz bulutu meydana geldi. Yer adeta bir deprem gibi sallandı” dedi.

Aniden oldu

Dhauli Ganga Nehri yakınlarında yaşayan Sanjay Singh Rana, Reuters’a aktardığı bilgide ”Aniden geldi, kimseye haber verecek zamanımız olmadı. Bizi bile sürükleyip götüreceğini hissettim ” dedi.

Santraldeki işçiler kurtarılmaya çalışılıyor

Uttarakhand Polis Müdürü Ashok Kumar, “Rishiganga Hidroelektrik Projesi olarak bilinen baraj yakınlarındaki elektrik santralinde çalışan 50’den fazla kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğinden endişe duyuluyor” dedi. Yetkililer, asker ve polislerin işçileri oradan kurtarmak için ellerinden geleni yaptığı duyurdu.

Kabus gibiydi

Felaketten sağ kurtulan ilk işçi olan Rakesh Bhatt, yaşadıklarını AP’ye anlattı.

Selin yeraltı tünelinde çalıştıklarında anda geldiğini belirtti ‘İlk anda yağmur suyu zannettik ve tünele dolan suyun çekileceği ihtimalini düşündük. Ancak suyla birlikte çamur ve moloz da tünelin içine dolmaya başlayınca çok daha büyük bir felaket olduğunu anladık.’ dedi.

Bhatt, yanındaki çalışma arkadaşlarından birinin cep telefonu yardımı ile yetkililere ulaştıklarını belirtirken ‘6 saat boyunca kurtarılmayı bekledik. Bir yandan bizi kurtarmaları için dua ederken bir yandan da moralimizi yüksek tutmak için şakalaşıyorduk. Ben ilk kurtarılan kişi ben oldum. Bu büyük bir mucizeydi.’ dedi.

Hindistan’da buzul felaketi! Bilanço ağır