Dekorasyon

Evime Şömine yaptırmak istiyorum neye dikkat edeyim?

Evime Şömine yaptırmak istiyorum neye dikkat edeyim
Evime Şömine yaptırmak istiyorum neye dikkat edeyim

Evimize Şömine yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Evimizi de, içimizi de ısıtan, üstelik estetik duruşuyla da evlerimize görsellik kazandıran şöminelerin birçok farklı tarza uygun modelleri bulunuyor. Beğenilerinize ve evinizin tarzına uygun bir şömine seçimi yapmak dekorasyonun bütünlüğü açısından da, şöminenin içinize sinmesi açısından da oldukça önemli. Rustik görünümlü bir şömineden minimalist bir şömineye kadar da seçenekler sonsuz. 

Şöminenin bulunduğu bir odaya girer girmez dikkatimizi ilk çeken unsur genellikle mevzuubahis şömine olur. Şömine odanın odak noktasıdır ve mekanın tüm dekorasyonunu ve mobilyaların yerleşimini şömineye göre yaparız.

Bu nedenle, eğer evinizin dekorasyonuna önem veriyorsanız, göze ilk çarpan bu parçanın nasıl göründüğü çok önemlidir. Şöminenin ve çevresinin tasarımı mekandaki diğer parçalar ile uyumlu olmalı ve şömine ayrı bir dünyadan gelmiş gibi göze batmamalıdır. 

Taşınmayı planladığınız bir evde zaten bir şömine varsa ancak bu şömine sizin beğenileriniz ve evinizdeki dekorasyon anlayışınız ile uyum sağlamıyorsa, mutlaka şömine tasarımınızı değiştirmeli ve zevklerinize hitap eden bir şömineye kavuşmalısınız. Üstelik bunun için aşırı büyük bütçelere dahi ihtiyacınız yok.

Şömine tadilatı evin olası diğer tadilat masrafları içinde fazla büyük bir yer tutmaz. Fakat şömine tadilatından kaçınırsanız, taşındıktan sonra o şömine gözünüze batar ve sonradan yapacağınız bir tadilat çok daha zorlayıcı olur. 

Eğer sıfırdan, yeni bir şömine yaptırmayı planlıyorsanız, o zaman seçeneklerimiz elbette çok daha fazla. Şömineler yakıt türlerine ve şekillerine göre pek çok çeşide sahiptir. Bugünkü yazımızda farklı şömine modellerinden oluşan bir derleme hazırladık. Derlememizde klasik şöminelerden bacasız şöminelere kadar, farklı ihtiyaçlara ve dekorasyon anlayışlarına uygun şömine modellerini bir araya getirdik.

Klasik, modern ya da eklektik; tarzınız nasıl olursa olsun sizin için bir şömine modeli mutlaka vardır. Türkiye’den ve dünyadan farklı tasarımların toplandığı bu yazı umuyoruz ki sizler için de ilham kaynağı olacaktır.

Artık evlerimizde ısınmak için şömineye ihtiyaç duymuyor olabiliriz ama romantizim diyince akla hala şömine ve şarap kadehleri geliyor.Her ne kadar ısınma istiyacımızı merkezi sistemle gidersek de, romantizmi evinize davet eden şöminelerden vazgeçmek mümkün değil. Evinize yaptıracağınız şömine tarzına karar verme aşamadında bir çok seçeneğiniz var: Klasik, modern, rustik ve özel tasarım şömineler.

Şömine yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler Şömine yaptırırken en başta bu alanda uzamn insanlarla çalışmalısınız. Şöminenizi satın almadan önce, baca yeri, evin yapısı, bacanın çapı ve ısı dağılımı olasılıkları firmanızın evinize göndereceği mimar tarafından hesaplanmalı. Hazne seçimi, dış giydirme ve malzeme yapısı ile ilgili konularda firma yetkilisi size uygun bir paket sunacaktır. Bu aşamada firmadan şöminenizin örnek çizimini talep etmelisiniz. Örnek çizim sayesinde, doğacak sorunları görüp telafi etme şansına sahip olursunuz.Yerleşim planında önemli bir yere sahip olan şöminenin yeri, bacanın bulunduğu yerdir. Şöminenizi bacanın bulunduğu yer değil, başka bir yere kurmak isterseniz, bunun için özel bir baca yapılmasını talep edebilirsiniz. Kapalı sistem şömineler daha az bakıma ihtiyaç duyduğu için daha avantajlıdır. Kapalı sistemde hava kirlilği ve odun tüketimi azalır, yangın ve gaz zehirlenmesi riski ortadan kalkar.

Şömine için tavsiye edilen yakıtlar
Şömine için tavsiye edilen en yaygın yakıt meşe, gürgen, kayın vb. odundur. Meşe, gürgen ve kara ağaç gibi odun türleri, yava şyavaş yanarak uzun süreli ısınma sağlar. Ayrıca kıvılcım sıçratmadıkları için tavsiye edilebilir. Reçineli ağaçlar çok şiddetli yandıkları için tavsiye edilmez. Kesildikten sonra kapalı ve iyi haavalandırılan bir yerde iki yıl bekletilmiş ağaç kullanmalısınız.

Şöminede kullanılmayan yakıtlar

• Kömür gibi sert mineralli yakıtlar.
• Afrika kökenli ağaçlar.
• Tuzlu ortamda beklemiş ağaçlar.
• Çıra, çalı, saman ve ya karton
• Yanmayı çabuklaştırmak için alkol, yağ veya akaryakıt benzeri kimyasal maddelerin kullanımı.

Mevsime uyun

Şöminenin üzerindeki rafta yaptığınız kompızisyonu, mevsimden mevsime değiştirin. Yazın doğal pastel ürünleri, kışınsa toprak tonlarını koyablirsiniz. Böylece evinizin dinamik yapısını dekorasyona da yansıtmış olursunuz.

Dikkat edin!
• Şömineyi tutuşturmak için parlayıcı maddeler kullanmaktan kaçının.
• Yatmadan ya da evden çıkmadan önce ateşi söndürmeyi sakın unutmayın.
• Şömine yapımı sırasında estetik kaygıların yanı sıra, teknik yeterliliği de mutlaka göz önünde bulundurun.
• Yanmakta olan şömineden uzak durmalısınız, özellikle çocukları şömineye yaklaştırmayın.
• Şömineyi aşırı derecede ısıtmamalı, ateşi yükseltmemelisiniz.

www.ozelinsaat.com

Haber : Özel İnşaat Taahüt