Sağlık

Bu iki baharat kombinasyonu sonrası kan şekeriniz anında düşecek

kan şekeriniz

Özellikle bu iki baharat tüketildikten sonra günler içerisinde kan şekerinde ciddi düşüşler görülebilir. 2019’da Medical Journal of Basrah University tarafından yapılan bir araştırma, ilaçlara iyi cevap vermeyen tip 2 diyabet hastalarında tarçın, çemen ve bunların kombinasyonunun etkinliğini değerlendirmek için yola çıktı.

Çalışma için 54 diyabetik hastadan meydana gelen bir örneklem rastgele dört gruba ayrıldı.

Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü gruplara sırasıyla kepek, tarçın (3 gram), çemen (15 gram) ve çemen ve tarçın kombinasyonu uygulandı.

HbA1C – hemoglobine bağlı kan şekerinin bir ölçüsü – ve yemekten 2 saat sonraki kan şekeri seviyeleri başlangıçta ve tedavinin 40. gününde ölçüldü.

Araştırmacılar, sonuçların 40 gün içinde kan şekerinde “mühim bir düşüş” gösterdiğini açıkladı.

HbA1C ve yemek sonrası kan şekeri seviyelerinde “aynı değişiklikler” çemen otu ile ve “çemen otu ve tarçın kombinasyonu ile daha da fazla” fark edildi.

Bu, yazarları, anti-diyabetik ilaçlarla sonuç alınamayan hastalarda “hastalara günlük tarçın, çemen otu veya bunların kombinasyonlarının” eklenmesinin, açlık ve yemek sonrası kan şekeri düzeylerini düşürmede “etkili” olduğu sonucuna götürdü.

Bulgular, tarçının kan şekeri seviyelerini kontrol etme ve hastalığın başlamasını önleme potansiyelini vurgulayan önceki birkaç çalışmayı desteklemektedir.

Esasında, çeşitli seviyelerde tüketilen tarçının diyabet tedavisinde bir hayli etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Diabetes Research and Clinical Practice dergisinde yayınlanan 16 çalışmanın 2019 tarihli ortak bir incelemesi, açlık kan şekeri seviyelerinde mühim düşüşler olduğuna dair deliller buldu.

Tokluk kan şekeri ölçümleri, bir yemekten sonraki kan şekeri ölçümlerini gösterirken, açlık kan şekeri seviyeleri, bir kişinin yemek yemediği zamanki kan şekeri seviyelerini ifade eder.

Bununla beraber, açlık kan şekerinden daha kardiyovasküler olayların daha güçlü bir göstergesi olarak kabul edilen tokluk kan şekeridir.

Annals of Family Medicine’de yayınlanan daha önceki bir meta-analiz, tarçın alan hastalarda kan şekerinde % 30’a varan mühim düşüşler kaydetti. Diabetes Care dergisinde yayınlanan araştırmaya tip 2 diyabetli 60 hasta, 30 erkek ve 30 kadın dahil edildi.

Örnek rastgele altı gruba ayrıldı; birinci, ikinci ve üçüncü gruplar sırasıyla günde bir, üç veya altı defa tarçın tüketti.

Kalan üç gruba, üç tarçın miktarı için tüketilen kapsül sayısına karşılık gelen bir plasebo kapsül uygulandı.

Yazarlar, “Tarçın 40 gün boyunca tüketildi, sonrasında 20 günlük bir arınma dönemi geldi” diye açıkladı.

40 gün sonra, her üç tarçın seviyesi de ortalama açlık serum glukozunu (%18-29), trigliseritleri (%23-30), LDL kolesterolü (%7-27) ve toplam kolesterolü (%12-26) düşürdü.

Plasebo gruplarında ise mühim bir değişiklik meydana gelmedi.

Yazarlar, placebo ilaç kullanan insanların HDL kolesterolündeki değişikliklerin anlamlı olmadığını söyledi.

Sonuçlar, günde bir, üç veya altı defa tarçın alımının, tip 2 diyabetli insanlarda serum glikozunu, trigliseritleri, LDL kolesterolü ve toplam kolesterolü azalttığını gösterdi.

Araştırma liderlerine göre bulgular aynı zamanda “tip 2 diyabetli insanların diyetine tarçın dahil edilmesinin diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili risk etkenlerini azaltacağını” öne sürüyor.

Fakat diyabet hastasıysanız bu yöntemi denemeden önce kesinlikle doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Hastalıkların tedavi süreci kesinlikle bir uzman tarafından değerlendirilmelidir

kan şekeriniz